tisdag 27 september 2022

Fiske - ett intresse jag vill utveckla i FIRE

 

Som yngre och boendes i Småland fiskade jag en hel del och gillade visst fiske men inte annat. Sedan jag flyttade till Stockholm har det inte blivit så många fisketurer och jag saknar det faktiskt. Jag har dock tyvärr så gott som alltid varit familjens sämsta fiskare men i FIRE ska jag försöka mig på revansch.


Fiske

  • Sillfiske från kajen i Karlshamn. Hörde något om att de inte släpper in folk i hamnen längre, men det gör inget för jag har aldrig gillat att stå och frysa i april i timmar vid kajen. Dessutom gillar jag inte stekt sill - inlagd däremot går fint!
  • Meta eller kasta från strandkanten i liten småländsk sjö. Detta har jag egentligen bara gillat när man var riktigt ung och cyklade med en kompis till sjön utan vuxna. För mycket insekter och för mycket bottennapp och drag och flöten i träden.
  • Fiske från båt i samma lilla sjö som ovan. Vi har redan en riktig skitbåt med åror i denna lilla sjö med motorförbud. En skitbåt defnierar jag som en ej godkänd enskrovsbåt utan flytelement (absolut inte osänkbar!). Tung som f-n och inte vacker utan troligen ett hembygge från 1960-talet. Positivt är att även om den bara är låst med en symbolisk länk och ett enkelt hänglås så får vi ha den ifred. Skötsel inskränker sig till att dra upp den en liten bit på hösten, vända den och tvätta av det värsta. En stor fördel är att båten ligger precis vid fallets utlopp och det är även där det bästa fisket är vilket familjen vet sedan minst 110 år. Behöver bara ut 25-50m alltså. Sjön har mycket bra med gädda och stora abborrar.
  • Vinterfiske. Som liten brukade hela släkten angelfiska, åka skridskor, pimpla, grilla och dricka chokladmjölk. Tror även det var på isen jag fick köra bil för första gången. Mycket trevligt men den tiden är förbi och på vintern framöver blir det mest pimpelfiske.
  • Fiske från båt i lite större sjö. I närheten av min framtida FIRE-bostad finns även en större sjö där man bör ha lite bättre båt och framför allt motor för att kunna ta sig lite längre sträckor. Eftersom jag kommer vara själv oftast funderar jag på en nyare båt runt 4,0m med 5-6 hk utombordare (ungefär som bilden). Till detta en trailer, en bra länk och ett bra lås. Detta skulle kosta en slant (30.000 kr och uppåt kanske för begagnad men schysst plastbåt med nyare motor. Aluminium ännu mer) och vi får se om intresset är tillräckligt. Historiskt har vi haft ett par olika Ryds-båtar i 4,5m-klassen (rorkult, styrpulpet) där men eftersom jag kommer vara mycket själv tror jag att en lite mindre räcker. Denna sjö har förutom gädda och abborre den mycket välsmakande gösen.
  • Djuphavsfiske efter haj i Stilla Havet. Nej, fiske kommer aldrig bli ett intresse där hela resors huvudsyfte blir att fiska. 

Fisk i matlagningen

Tanken är att eget fiske ska utgöra en betydande del av mitt proteinintag och absolut inte bara ett nöje med catch and release.

  • Små abborrar är jag bra på rensa och laga mat på. Har även rökt en del abborre i ABU-röken som finns där hemma. Stora abborrar klarar jag inte att filea men jag får väl misslyckas några gånger innan det blir bra. Abborrar är dock svåra att dra upp i mängder så även om de kanske smakar bäst måste jag komplettera med annan fisk.
  • Gädda är absolut den fisk som är lättast att dra upp i mängder. Dock har jag alltid tyckt den varit lite obehaglig att handskas med med sina tänder. Den ska dessutom fjällas med en raspliknande sak vilket med fördel görs utomhus. De s k Y-benen får man vara försiktig med och smaken är lite torr och vass enligt mig. Det behövs absolut nya recept om jag ska kunna äta mycket gädda. Jag tror gädda kan vara bra att göra fiskfärs på, gäddqueneller har de rekommenderat på jobbet vilket verkar vara fiskbullar på gädda.
  • Gösen är en underbar fisk där dessutom fisket brukar vara skönt när man åker fram och tillbaka med wobblern på stort djup en sen sommarkväll på spegelblank sjö. Gösen måste likt de stora abborrarna fileas vilket jag alltså inte ännu känner mig bekväm med.
  • Allehanda vitfiskar. Har aldrig ätit någon av insjöns vitfiskar och med tillräckligt mycket av ovanstående fiskar kanske jag inte behöver. Är det någon av mina läsare som har fiskat och tagit hand om vitfisk? Vet t ex att min barndoms katt som var en finsmakare inte uppskattade aldrig så färsk mört men var tokig i abborre. Jag tänker på t ex braxen, sutare som jag vet att mina föräldrar ätit när de växte upp  
  • Till sist finns det bra fiskar som inte finns i insjöarna som jag gillar och därför måste köpa och då tänker jag främst på lax, torsk och plattfiskar. Främst är det laxen som verkligen ger något extra jämfört med insjöfiskarna.

Förutom att dra upp fisken behöver jag alltså lära mig att ta hand om den genom att lära mig filéa samt fixa ett bra batteri med recept som jag gillar.

9 kommentarer:

  1. Hr: Utdelningssmålänning,
    Jag tror bestämt att PP får komma upp till småland och lära dig att filea både Gös och borre. Säg till när du har skaffat båt så kan vi ta en tur när vi båda är FIRE! Jag har ett helt utomjordiskt gott Gösrecept jag fick av en norrläning en gång. Han höll på att smälla av när jag berättade att jag aldrig tog hem någon gös (eller gädda) utan det var catch and releese som gällde. Jag har provat flera olika recept men det jag fick av honom är klart bäst!
    Båt på trailer är att fördra om man fiskar mycket. Det är trevligt att kunna variera sig lite mellan olika sjöar och hav. Finns inte många större sjöar i Skåne, Blekinge och södra Småland jag inte varit i o fiskat. Som längst var jag upp till Vidöstern vid Värnamo under en weekend.
    Helt klart att du ska skaffa dig en båt! Jag ser det som TINA (There is no alternative) :-)

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter absolut görbart att fiska ihop när jag kommer ner till Småland. Det var förresten ett stycke i ditt inlägg idag som inspirerade till mitt inlägg. Jag har ett riktigt bra gösrecept i en receptpärm hemma hos pappa: gratinerad gösfilé med senap. Men det var länge sedan jag gjorde nu. Gjorde det faktiskt på gädda en gång när jag såg fel på fisken i frysen och det blev ätbart det med (upptäckte det när fisken var halvtinad).

      Gös har vi aldrig slängt tillbaka om den varit av godkänd storlek, gäddor däremot...

      Finns flera större sjöar i södra Småland (Åsnen, Helgasjön, Möckeln, Mien, Bolmen är väl de jag tänker främst på).

      Har en lista med saker jag vill ha när jag flyttar ner och det ligger säkert på 1 MSEK totalt (mest husrenovering och husförbättring dock). För havet ska man nog ha lite bättre båt än den på bilden.

      Radera
  2. Ha ha, fan alla sjöarna du nämner har jag varit o rotat i. Mien minns jag speciellt då det ar långgrunt där vi satte i och vid upptag fick jag ha hjälp av en traktor som drog upp både båt o bil. Åsnen är stenrik och gösrik men med ekolod slapp man de flesta missödena. Jjag körde dock sönder originalproppen på min yamaha innan jag skaffade mig Propuls. Helgasjön är en fantastisk fin abborsjö, maken till mängd har jag inte fått på sommaren, Gös tog jag ingen men stridsvilliga gäddor pelagiskt. Möckeln är mörk och gäddorna slemmiga, Gösarna fina och kompisen fick en Mal på 16 kg, den släpptes efter obligatoriska foto. Bolmen är stor! Det tar tid att lära sig den. Synd bara att det finns yrkesfiske på gös där. Småland har många fina gössjöar men de bästa vill man ju inte nämna offetligt :-
    Shit, 1 mille, ja då får du fortsätta att snåla. Jag skaffar mig lite efter hand tänker jag. Jag har redan börjat så jag slipper de utgifterna sen men jag förstår din situation. Det blir ju lite flis när du säljer lägenheten.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, du hade koll på mina lokala sjöar - mkt bättre än jag. Vet att fiskarna är lite mörka överlag i Smålands sjöar vilket jag uppmärksammades på ca 1980 när jag första gången fiskade abborre i "havet" (Västervik) på campingsemester och såg hur ljusa fiskarna var.

      Mal har min farbror fått i mjärde eller om det var ryscha (kan inte skillnaden men inget av det kan kallas fiske) i Helge Å-systemet. Han släppte ner den, ringde lokaltidningen och fick förstasidan och hela mittuppslaget i färg när reportern kommit ut för att titta på den. Den var mycket stor, runt 2m lång och kanske 40 kg, därav intresset.

      1 mille är väl utsträckt på en 10-årsperiod kanske och det är till viss del en önskelista och allt kanske varken behövs eller är önskvärt när jag kommer dit. Jag har inte vågat slå ihop kostnaderna för alla tänkbara projekt men menar bil med laddbox, släp, båt men framför allt saker till hus såsom nytt tak, solceller, friggebod, nytt uterum, garageisolering med uppvärmning, ny dränering, nya fönster. Till detta mindre saker som aggregerat säkert blir en hel del pengar då varje rum behöver få sig lite för att huset ska bli mitt - inklusive "rummet" trädgårdens trädgårdsanläggning.

      Radera
    2. Jag har för mig att det är torvrika marker som genom tillflöden gör många småländska vatten mörka. Siktdjupen i vissa är noll på en meters djup. Ljusa borrar finns ex i levrasjön och Ivösjön i skåne. Kalkrika vatten med delvis lerbotten och sand. Troligen så har evolutionen gjort att pigmenten anpassar sig efter omgivningen likte en bäckfisk....
      Ah, jag sprider du ut önskelistan på flera år blir det inte lika blodigt och som du säger, du upptäcker nog efter hand vad du verkligen behöver och vilka behov du har. MEN, du måste skaffa dig en båt :-)

      // PP

      Radera
  3. Blir ju alldeles Fire-febrig här med sjöar, båtar, fiske o trivsel. Får lust att checka ut bums men knappast läge ny i stormen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl köra en FIRE/FISH-meeting nere hos US när vi klockat ut alla tre :-)

      // PP

      Radera
    2. Låter trevligt! Jag blandar och ger där det ena inlägget är positivt och nästa negativt. Jag är absolut ingen storfiskare och fin dag kan jag säkert fiska utan krok för att inte få för mycket jobb.

      Radera
  4. Ja det låter helt klart som en bra ytterligare morot att jobba mot!

    SvaraRadera