lördag 18 december 2021

Lösen 17 december - Min första månad med optioner!

 

Min första månad med optionshandel är över och detta ska bli ett månatligen återkommande inlägg efter optionslösen som sker 3:e fredagen i varje månad.

Det kommer att skrivas andra inlägg om optionshandel, bland annat hur jag gjorde första månaden för att komma igång.

Jag tänker mig att likt Dividend Glenn skriva om månadens händelser och även redovisa de hårda siffrorna.

I detta inlägg skrivs endast om händelser på mitt nystartade ISK-konto på DeGiro som fick exakt 100.000 kr insatt i slutet på november. Om exakt 1 år kommer jag utvärdera hur jag tycker det gått och då bestämma om jag ska utöka eller avveckla.

Månadens affärer

Under månaden har jag köpt 100 st aktier i vardera HM, ABB, Investor och Swedish Match. Till dessa har jag ställt ut varsitt kontrakt köpoptioner som alla förföll igår och därmed inkasserat optionspremier. Det gör att jag alltså hade 4 st Covered Call-positioner.

Igår vid lösendatum hade ABB och Investor nått sina lösenkurser och jag blev löst på dem, dvs aktierna såldes automatiskt till ett förutbestämt pris. Swedish Match och HM har jag däremot kvar.

På måndag ska jag investera de slantar jag har och ställa ut nya köpoptioner. Jag vet inte exakt vad det blir men troligen blir det att jag köper fler HM och Swedish Match och kanske ytterligare något bolag.

Kassaflöde för månaden:

Utdelningar: 0 kr
Optionspremier: 1.560 kr
Kursvinster: -110 kr
Totalt kassaflöde: 1.450 kr

14 kommentarer:

 1. Snyggt, jobbat!!

  Du grejade över 1.000kr redan första månaden.

  Det skall bli riktigt roligt att följa din optionsresa.
  /Glenn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   1.450 kr var bra då jag inte kom igång direkt och inte hade investerat hela kapitalet - så 2.000 kr är nog möjligt en riktigt bra månad även med "bara" 100.000 kr i kapital.

   Radera
 2. Kul att du kör med optioner, har kört optioner sen sent 90-tal & tycker det är trist att inte fler ser möjligheterna med detta instrument. Glöm inte att du även har möjligheten att ställa ut säljoptioner för aktier du vill ha, dvs cash secured puts som du ev sedan kan köra covered call på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst tillför det lite spänning med optioner men många är är rädda för optionen (med all rätt då den kan vara farlig fel använd).

   Absolut kommer jag stegvis köra fler strategier än Covered Call, men är i början med både mina kunskaper och min erfarenhet. Men en Cash Secured Put låter som ett bra komplement till CC.

   Radera
  2. Tips på bra sidor för utbildning är framförallt tastyworks.com både deras hemsida & youtube sida innehåller mängder med gratis information/ utbildning, sen har vi ju även optionsbloggen.se om du inte redan kollat in dessa.

   Radera
  3. Tastyworks har jag hört om men inte tittat ännu. Fick en bok på en Avanza-föreläsning för några år sedan som varit oöppnad, "The Options Workbook Nasdaq OMX" av Anthony Saliba. Optionsbloggen/Optionspodden har jag tittat/lyssnat en del på redan och tyckte var bra och lättillgängligt.

   Både optionshandel och inläsning kommer ta lite tid som jag egentligen inte har innan jag slutat arbeta eller åtminstone gått ner till deltid. Så jag kommer att ta det lugnt och med enkla strategier och med begränsat kapital.

   Radera
 3. När du kör covered call & gärna vill behålla aktien så ställ köpare med ett delta på 10-15, chansen att behålla aktien är stor, om inte annat så får du ett bra pris för aktien om du skulle bli löst + lite premie för optionen. Ställa ut säljare, om man vill ha in aktien samtidigt som man får en bra premie, kan ett delta på 30-40 användas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, fattar inte helt vad du skriver då jag börjat handla med väldigt små kunskaper. Detta då jag har lättare att motivera mig till inläsning om jag har verkliga affärer att öva snarare än att simulera.

   Delta - förstår att det kommer från förändring i optionspriset mot förändring i aktiepriset? Är det något man kan hitta eller är det något man får räkna ut själv?

   Är inte helt obevandrad bland grekerna utan har läst några universitetskurser i matematik för ett halvt liv sedan - så är lite otränad.

   Radera
  2. Här kan du hitta deltat för olika optioner & underliggande instrument: https://thetagang.se/ samt på https://app-nordic.optionsplay.com/ som är gratis.

   Radera
 4. Ny spelplan US, modigt! Har som du säkert förstått också med intresse läst Glenns affärer men har inte vare sig kunskaperna, tiden eller just nu modet.

  Grattis till bra start!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite modigt är det. Dock räknar jag med att stå på sidan som säljer optioner. Och jag provar med "bara" 100.000 kr.

   Kunskapen har jag inte heller men ska förkovra mig nästa år - tror på att kombinera teori med praktik i detta fallet. Tiden ska jag få när jag går till deltid eller hel FIRE.

   Radera
 5. Skön start och det blir spännande att följa. Själv har jag inte tiden eller orken att sätta mig in i det just nu. Men blir kanske inspirerad av dig nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Precis, det tar tid att bli bra även på detta. Därför är det perfekt att öva på ett litet övningskonto men med riktiga affärer.

   Även på lång sikt kommer det att ta tid att göra affärer och vakta dem jämfört med en mer lång portfölj. Därför anser jag optionshandel vara mer av en aktiv extrainkomst. Precis som börsintroduktioner eller att svara på surveys. Alla dessa 3 kommer att vara i fullt fokus först i FIRE när det finns tid och även behov av att det kommer in pengar från dem.

   Radera