Sista veckan och kanske särskilt idag gick portföljvärdet tillbaka en del och jag fick känslan av att maj blev en riktig skitmånad.
Tittar vi på de hårda siffrorna för hela månaden får jag en helt annan bild:
Ingående Portföljvärde: 2.226.408 kr
Lönesparande: 16.500 kr
Portföljutveckling (inklusive "allt"*): 78.229 kr
Utgående Portföljvärde: 2.321.137
* I "allt" ingår värdeutveckling (pris och valuta), utdelningar, källskatt, belåningsräntor, IPO-spekulation, avkastningsskatt, avgifter etc.
Portföljen ökar alltså på egen hand 78.000 kr på en enda månad vilket är nästan 3 nettolöner för mig. Plus då ett för mig rejält lönesparande om 16.500 kr. Amazing! Och naturligtvis kan detta inte fortsätta hur länge som helst.
Ska man ha någon krisberedskap för när fallet kommer? Och vad? Jag tänker mig att behålla aktierna över korrigeringen samt investera mig igenom med nya pengar från utdelningar och lönesparande, så där blir ingen skillnad mot nu. Det enda jag kan komma på att göra är att dra ner belåningen en del i procent.
Inget inlägg från mig är komplett utan graf, så idag bjuder jag på en portföljvärdesgraf:
Grattis! Vår portfölj gick upp med 74000 kr där utdelningar stod för ungefär hälften.
SvaraRaderaDet som jag kommer att göra om och när det kommer en urblåsning är att vänta, vänta och sen handla för allt vad plånkan håller.
Tack! 74.000 är ju nästan lika bra. Skillnaden 4.000 kr mot mig är att jag faktiskt tjänat 3.500 kr på mitt IPO-experiment under månaden (vilket jag borde skrivit vid "allt" ovan). Mina utdelningar var bara 15-16.000 kr av värdeutvecklingen denna gång.
RaderaVänta, vänta och sedan handla låter bra, men svårt att veta när man ska in. Jag har funderat på detta och en indikator jag tittat på där är MA200 - alltså när Index passerar MA200 på uppvägen antingen tömma plånboken eller åtminstone börja investera igen. Se där har vi nästa blogginlägg!