måndag 10 maj 2021

Har missat att jag redan uppnått mitt ursprungliga mål!

Börjar med att skriva mitt "CV" som bakgrund.

1995-2001

Livet leker som högbetald konsult på Östermalm. Stora pengar in - lika stora pengar ut., förutom att jag får ihop 10% kontantinsats till den BR jag fortfarande bor i. Slutar med en dubbelkrasch: 1. IT-kraschen och företaget säger upp folk, 2. Utdelningssmålänningen går in i väggen.

2002-2012

2002-2012 var det ingen ordning med min ekonomi eller mitt liv alls. Inget sparande, tillfälliga anställningar med låg betalning varvat med arbetslöshet, stora och onödiga utgifter. Hade inneboende en tid då jag hade svårt att betala räkningarna.

2013-2015

2013 fick jag den tillsvidareanställning med månadslön jag har nu och fick hopp om framtiden. Jag visste dock att de drygt 10 åren innan 2013 har skadat min pension och lämnat mig utan sparande.

Jag insåg att jag måste börja spara för att få en vettig pension vid 65 år och började spara på sparkonto då jag bränt mig på daytrading tidigare. Mitt ursprungliga mål med sparandet är alltså att få en vettig pension vid den åtminstone tidigare "normala" pensionsåldern 65 år. Jag tror inte att jag definierade hur mycket det är men i storleksordningen 20.000 kr/mån netto (pension + utdelningar) tänkte jag säkert redan då.

2016-

2016 läste jag bloggar och böcker och började spara mer och mer strukturerat och i aktier. Precis i slutet av 2016 startade jag dessutom min egen blogg för att få ner mina tankar på pränt.

Redan i maj 2017 skriver jag om att det möjligen skulle gå att gå i pension redan 2025 som 55-åring och där är tankarna till stor del kvar fortfarande.

Det som tillkommit sedan dess är att jag nu funderar på att fortsätta jobba efter 55 år. Men då ska det vara i eget företag, på deltid, ekonomiskt valfritt och dessutom lustfyllt.

Det ursprungliga målet

Tillbaka till det ursprungliga målet som alltså är att få en vettig pension vid den "normala" pensionsåldern 65 år.

Idag är jag 51 år och har en portfölj som ger utdelningar på i år ca 9.000 kr/månad. Det är ingen tvekan om att även om jag inte gör något mer än att lämna portföljen i fred de följande 14 åren fram till 65 års ålder så kommer jag att nå det ursprungliga målet. Detta känns otroligt bra även om jag inte har koll på exakt när det hände.

Med det sagt jobbar jag vidare mot det reviderade målet att göra en Exit redan vid 55 år.

12 kommentarer:

 1. Härligt att läsa att det ursprungliga målet är nått, även om du under tiden "uppgraderat" till ett mer utmanande mål - gratulerar!

  Tack för en intressant blogg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vi borde alla luta oss bakåt ibland och känna att "se vad du har åstadkommit" och vara lite nöjda. Inte bara rusa framåt hela tiden mot allt högre mål.

   Radera
  2. Härligt att det går bra! Jag tror du når ditt mål ännu fortare, börsen dubblas ju var 8e år ungefär. Om du inte gör något nu så borde du ha dubbelt. Sparar du fortfarande så blir det ännu mer :) Ska kika in i din portfölj för inspiration!

   Radera
  3. Tack, jo det går bra nu. Jobbet funkar sämre (kanske blir ett inlägg om det). Ja exit blir tidigare än 65 år. Numera räknar jag inte nedåt utan uppåt från 55 år:
   Vid dryga 54 års ålder gör jag en prognos för det kommande året. Räcker kapitalet till säger jag upp mig för FIRE vid 55 år, annars får jag jobba ett tag till och räkna igen. Repeat.

   PS Som det ser ut nu så tror jag inte jag räknat mer fel än att det blir FIRE vid 55 eller 56 år. Ju närmare man kommer desto säkrare blir dessutom prognosen.

   Radera
 2. Spännande utdrag från ditt liv. Hade gärna läst mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Blev bara ett kort utdrag som bakgrund till "det ursprungliga målet". Kanske blir mer någon gång.

   Radera
 3. Kul. CVet var extra roligt, jag tror vi delar vissa gemensamma upplevelser. Bland annat det där att gå in i väggen. Övervägde ett tag då för 20 år sedan att gå all in i en BMW Z8 custom och glida runt. Men avstod och fortsatte i enlighet med min sparsamma personlighet som vanligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du gillade det! Vill visa att inte alla investeringsbloggare börjar spara som spermie och att det sedan flyter på och tar FIRE innan 40.

   Att vägga var ett helvete. Jag är väldigt vaken nu så att det inte ska hända igen. Ribban för det ligger lägre än tidigare men jag vet inte var. Dessutom har jag max halva arbetskapaciteten mot tidigare.

   Angående ditt nästan-lyxbilsköp: För ca 20 år sedan köpte jag en Omega Seamaster för 10.000-tals kronor (James Bonds val!) på impuls bara för att företaget (konsultfirman från ovan) hade fest med James Bond-tema. Samt en Hugo Boss-smoking med tillbehör. Sjukt! Idag hade jag troligen dragit på mig studentoverallen och låtsats vara någon från Bondfilmen Moonraker! Eller möjligen köpt en ny vit overall.

   Radera
 4. En härlig och välförtjänt känsla helt klart! Kan bara instämma i att man ibland blr luta sig tillbaka, njuta o vara stolt över vad som hittills åstadkommits!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack! Ibland måste man få vara lite nöjd.

   Radera
 5. Kul läsning samt välförtjänt, du kommer garanterat lösa Fire innan 55 år med lite stolpe in.

  Med vänlig hälsning,
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Som syns på CVt har jag inte alltid stolpe in men med
   1. Jobbet i behåll (eller åtminstone ett jobb)
   2. Hälsan i behåll
   3. Inte för mycket motvind på börsen
   ska klara jag det. Men jag tror inte 2 av 3 räcker, men 56 eller 57 år vore ingen katastrof heller. Fortfarande 9-12 år före alla jag känner.

   Radera