lördag 10 april 2021

Sparandets andel av portföljutvecklingen över tid

I veckan nådde jag 2,2 MSEK och fick då frågan av Snålgrisen hur mycket av detta som är eget sparande?

Jag kände då direkt att detta är något som ska följas upp månadsvis och presenteras i ett inlägg åtminstone årligen eller när något intressant händer. 

Fakta:

  • Lönen ökar mycket måttligt
  • Portföljvärdet ökar stadigt på sikt

Teori:

  • Eftersom lönen ökar högst måttligt och min ekonomi redan är ganska optimerad för sparande kommer sparandets utveckling likaså utvecklas svagt. 
  • Givet ovan samt en stadigt ökande portfölj borde en allt större del av portföljutvecklingen komma från portföljens egen värdeutveckling. Särskilt då jag är övertygad anhängare av snöbollseffekten, hockeyklubban och ränta-på-ränta.

Jag har data från 2016-01-31 och framåt. Redan 2016-01-31 hade jag dock 645.000 kr i portföljen som jag inte kan redogöra exakt för, men det var mina livsbesparingar fram till det datumet som 46-åring.

Definitioner:

  • Sparande definieras som nettosparandet (insättningar och uttag) på kapitalkontona från lönekontot.
  • Portföljens egna värdeutveckling definieras som portföljens totala värdeutveckling minus nettosparandet. Detta är alltså allt förutom insättningar och uttag, dvs aktiernas prisutveckling, utdelningar, betald källskatt, återbetald källskatt, kapitalförsäkringsskatt, avgifter och belåningsräntor (100%).
För er som kollat er inkomstdeklaration ser ni att skatten för ISK ligger där till skillnad från KF-skatten, vilket betyder att ISK-skatten indirekt påverkar nettosparandet negativt. 

Avdraget på 30% för belåningsräntorna ligger också i inkomstdeklarationen och påverkar nettosparandet indirekt positivt.

Exempel:

Portföljvärde 2021-03-31: 2.160.200 kr
Portföljvärde 2016-01-31: 645.000 kr
Total värdeutveckling: 1.515.200 kr

Under denna period har jag nettosparat 735.768 kr vilket betyder att 48,56% av portföljvärdets utveckling kommer från sparandet.

Vad detta betyder är att för varje krona jag har lyckats spara och investera i portföljen under dryga 5 år så har "marknaden" gett mig en krona till. Amazing!

Exakt har varje sparad krona just nu gett mig 1,06 kr från marknaden.

Med en allt större portfölj hoppas jag om några år kunna skriva att 33% av portföljvärdets utveckling kommer från sparande. Det skulle innebära att för varje krona jag satt in så har marknaden gett mig två.

Graf:

Grafen visar hur stor andel av portföljutvecklingen som nettosparandet står för från 2016-01-31 t o m månad angiven på X-axeln. Den sista punkten i diagrammet är alltså 48,56% från exemplet ovan.

Eftersom grafen bygger på fler och fler månader kommer den bli trögare och trögare att förändra, eller stabilare om man säger så. Därför hoppas jag se en relativt stadig utveckling nedåt fram emot min exit från arbetsmarknaden. Då upphör i stället sparandet och nettosparandet blir negativt p g a uttag av pengar till konsumtion (troligen uttag motsvarande utdelningarna). Grafen fortsätter dock leva efter exit.

I grafen ser man tydligt att det funnits 2 st kriser under perioden där börsfall raderat ut stor del av portföljutvecklingen, den senaste är såklart Corona-krisen. Det är ju f-n att man inte kan skriva ett enda inlägg utan Corona.


Avslutning:

Inlägget bygger på totalvärden sedan mätningarna började 2016-01-31, vilket betyder att man aldrig blir av med historiken utan den blir bara lite mindre betydelsefull för varje månad som läggs till.

Ett steg 2 i denna undersökning vore att räkna på t ex hur mycket av respektive 0,1 MSEK-milstolpe för portföljvärdet beror av nettosparandet eller övrig värdeutveckling. En förhoppning är såklart att det ska finnas en tydlig trend att nettosparandets del blir allt mindre. Detta skulle betyda att portföljen växer allt mer av egen kraft!

En slutknorr till:

En annan intressant iakttagelse är att utdelningarna t o m 2021-03-31 som är 273.204 kr "bara" utgör 35,0% av portföljens egna värdeutveckling på 779.432 kr. Detta betyder att 65,0% är aktiernas egna värdeutveckling (och då ingår ändå ändå en hel del minusposter i det såsom belåningsräntor och KF-skatt). Betyder detta att portföljen kommer att växa kraftigt även den dag jag slutar sätta in pengar och i stället börjar plocka ut utdelningar? Ja, sannolikt!

Mina utdelningar utan uttag av pensioner kommer inte räcka till Exit vid 55 år. Detta är fakta. Tyvärr är skatten på pensioner skyhög vid uttag under 65 år vilket jag skrev om här. I samma inlägg skrev jag i avsnitt 3.2 punkt 3 om att sälja av lite av portföljen de första åren. Om vi antar en portfölj på 3,6 MSEK skulle även en rimlig försäljning om 1% ge 36.000 kr/år eller 3.000 kr/mån.

Med en portfölj som min utan stor del fixed-income (preferensaktier) kommer utdelningarna att öka fortare än inflationen och inom några år skulle behovet av aktieförsäljning minska eller helt upphöra.

10 kommentarer:

  1. Klart intressant läsning. Får se om jag får ork att ta fram fördelningen för min portfölj. Har verkligen blivit ett intresse med diverse beräkningar o diagram, men ganska självklart att det så blir när det ju berör en till 100%. Tror mitt intresse för beräkningar hade tangerat noll om jag ägt 100% fonder dock, bra eller dåligt låter jag vara osagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Har man bara ett bra grundmaterial på sina siffor så kommer det ständigt fram nya grafer att ta fram.

      Med bara ett par fonder (t ex Sverige och Världen) utan utdelning och utan ansikte (tusentals företag) skulle allt fokuserats på att spara så mycket som möjligt, dvs så hög lön som möjligt och så låga kostnader som möjligt. Fy vad tråkigt - jag hade också tröttnat.

      Uttag från fonderna kan ju göras med 4%-regeln men kräver försäljning. Av någon troligen icke-rationell anledning känns det mer rätt att plocka ut aktieutdelningar.

      Radera
    2. Ja, det intresset hade nog dött rätt fort...

      Vad gäller 4% regeln och derivat på den så känns det absolut mer rätt att istället håva in utdelningar! Det finns ju många studier som visat att utdelningsinvestering är bäst.

      Radera
    3. Intressant inlägg! Även jag har gjort diverse beräkningar på hur mycket sparandet egentligen inverkar på "slutresultatet". Inte så mycket när kapitalet är stort visar det sig.

      Jag ska försöka tänka till lite och knåpa ihop ett eget inlägg om detta.

      Mvh

      Egon

      Radera
    4. Tack! Aha, det inlägget vill jag se.

      Fortfarande ligger jag runt 50/50 på TOTALEN men på MARGINALEN tror jag att värdeutveckling har betydligt större del.

      Radera
  2. Har cirka 500,000 kr i totalt sparande. Började med 100,000 kr för 31 månader (~2,5 år) sedan. Av förändringen i kapital (500,000-100,000 kr = 400,000 kr) står insättningar för cirka 68% (272,028 kr) och totalavkastning för resterande 32% (127,972 kr).

    Stämmer ganska bra med hur jag räknar ut min nominella avkastning (totalt värde-insättningar, dvs 500,000 kr-372,028 kr) som då blir 34,40% sedan start.

    Inser att jag inte tagit med avgifter för ISK dock då den kommer på deklarationen (och betalas från vanligt bankkonto, syns då inte på Avanza/SAVR/Lysa). Lättast torde vara att även där lägga in motsvarande värde som teoretisk "insättning" till portföljen, så att den avgiften inte missas! Annars får man sälja av lite eller överföra utdelning ifrån Avanza till bankontot för att täcka ISK-skatten, men det kommer jag inte göra.

    Resterande bör fungera på automatik, eller? KF-skatt dras direkt ifrån det kontot, så där missar jag inget. Källskatt/återbetald källskatt utförs genom samma konto, även eventuell ränta för belåning (?).

    Tack för lite insikt om att inte glömma ISK-skatten!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nice! Med så kort period som 31 mån bör du ha större andel sparande än jag. Beroende på hur hausse och krascher timas också kanske.

      Hela belåningsräntan dras månadsvis från kontot, men som med alla räntekostnader får man avdrag på deklarationen med 30% så det ligger utanför våra FIRE-konton.

      PS Av en händelse har min ISK-skatt och ränteavdrag (bolån & aktiebelåning) varit nästan på hundralappen samma i 2 år och har alltså i stort sett tagit ut varandra...

      Radera
    2. Precis, ju kortare tid desto högre andel insättningsvärde.

      Ok, då blir det också enkelt att räkna, skönt!
      Gött :-) Har precis börjat med bolån, får se hur det ser ut nästa deklaration!


      PS. Såg att det råkade bli ett minustecken istället för divisionstecken på ett ställe, men det begreps nog ändå.

      /Arbetsplanen

      Radera
  3. Ahh, härligt! Ett mycket intressant inlägg och jag är jätteglad att du tog dig tid att göra det. Jag tycker det är intressant, främst för att inkomster och ökandet av dessa är en viktig faktor i att framgångsrikt nå FIRE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Det aktuella värdet 48,56% är ungefär 50%.

      Det betyder att för varje krona jag sparat till portföljen de senaste 5 åren har "marknaden" gett mig en krona till.

      Amazing!

      Jag ska räkna på det men jag tror 33% är möjligt vilket skulle betyda att för varje krona jag lägger så ger marknaden mig två!

      Radera