lördag 26 oktober 2019

Plastpåseskatten - hur jag tänkt komma undan den

OBS! Detta är ett privatekonomiskt inlägg, ej ett miljöinlägg.

Jag måste först erkänna att jag har ett jättelager plastkassar hemma. Värdet på detta lager kommer att skena nästa år då återanskaffningsvärdet blir så högt.
Lagret har uppkommit av 3 orsaker:
 • Jag använder plastkassarna som sopkassar men det slängs mycket mindre än jag köper.
 • Jag glömmer nästan alltid att ta mig använda kassar till affären.
 • Jag går ofta direkt från tunnelbanan hem från jobbet till affären utan att passera hemmet för att plocka upp plastkassar. Detta är den punkt där jag syndar mest.
Lösningen:
 • För de små tunna påsarna som ska beläggas med skatt på 0,30 kr hoppas jag affären har en lösning.
 • Fixa några tygkassar gratis för att använda och alltid ha en hopvikt i jackfickan. Vet inte vad dessa brukar kosta men jag köper in profilkläder på jobbet och vid nästa köp kommer jag köpa tygkassar med företagsloggo på och plocka hem några stycken.
 • Systematiskt använda upp mitt stora lager för sopor och ibland återanvända plastkassen vid inköp.
 • När det stora plastkasselagret är slut köpa avfallspåse på rulle som är mycket billigare.
Uppskattar att jag köper 4-5 kassar per vecka á 3,50 kr så det är redan en fråga om bortåt 1000-lappen varje år. En fördubbling av detta nästa år vore helt oacceptabelt.

Hur tänker ni göra?

6 kommentarer:

 1. Ja vilken stor värdeökning det blir på plastpåselagret :-) Brukar ha en tygkasse i handväskan ifall det blir någon mindre handling. Några av tygkassarna jag använder är gratiskassar jag fått på tex mässor med företagslogga, jag använder bort dem innan jag köper nya. Köper rullar för soppåsar. Ev. köpa en nätpåse för frukt, men får se hur det blir. Kommer köpa plastpåse om jag glömmer ta med tygpåse och då använda till soporna sen. Är redan inkörd på tygpåse. Vid storhandling har jag olika tygkassar eller typ sportväskor att packa i, scannar varorna och lägger i, smidigt. Väskorna för storhandling är gamla som legat i garderoben länge som nu slits bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar redan ha redan ha bra rutiner och hyggligt samstämmig med min plan.

   Jag har dock ingen bil och storhandlar därför aldrig.

   Tack för din kommentar.

   Radera
 2. En absurd skatt igen som drabbar folket i stort. Än mer absurt är det då plasten som samlas in under slagordet återvinning till ca 80% bränns upp och alltså inte alls återvinns...

  Nej sätt igång och återvinn så som ni styrande påstår och ge sjutton i nya skatter på plastpåsar i mataffärer. Få ordning på matpacketeringen och förbjud dessa gigantiska förpackningar i plast med kött som är tomma till runt 50%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut absurd skatt. Men som den lille mannen kan man bara göra 2 saker 1) Rösta bort dem nästa val eller 2) Jobba sig runt skatten.

   Radera
 3. Tantkasse i tyg har jag sedan länge. Är ju lite av en miljömupp. Soppåsar hittar jag på jobbet: när rullstolar anländer till vårt förråd ligger fotstöden i en vidhängande plastpåse. Varje fredag när förrådet fylls på går jag dit och tar ur fotstöden och norpar påsarna. Annars hamnar de bara i soppåsen. Snåljåp, javisst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl en miljömupp direkt, men är bra på att åka kollektivt, cykla, åka tåg och buss på halvlånga sträckor samt undvika bil och flyg. Där tar jag poäng.

   Tantkasse är bra. Har en liggande hemma någonstans, men måste ju ha den med mig. Kan också plocka ICA-kassar på jobbet, men har inte behövt då mina egna svämmar över skåpet...

   Radera