torsdag 3 oktober 2019

Landsbygdsspaning

Repetition: Är smålänning och 49 år som bor och verkar i Sthlm. Ska flytta ner till Småland igen vid ca 55 år, köpa hus och leva på utdelningar och pensioner.


Spaning:
I min hemby (ej kommunens huvudort) har folkmängden kraftigt minskat sedan 1990-talet. Gjorde en genomgång bara på pappas gata. Vi var 4 st i huset när jag växte upp, nu 1 person. Grannhuset sålt till ferietyskar och antal boende har gått från 5 personer till 0! Nästa hus från 5 till 1. Ser likadant längre upp på gatan. Tror minskningen är ca 40%.

Detta vore OK om det var det enda, då det är lätt och snabbt att ta sig till huvudorten för service (i a f med bil). Men som på många andra platser där det finns billiga och lediga boenden blir det folk av lite sämre sort som kommer till byn. De köper ett billigt hus eller placeras i hyreslägenheter av socialförvaltningen. Det har varit lite väl många inbrott. Det är t o m så att en förening som har en container för returglas vid sopsorteringen 2 gånger har utsatts för stöld av densamma. Dessutom är det stökigt på tomter och bristande underhåll.

Mitt mål är dock en röd stuga i skogen utanför alla byar.

7 kommentarer:

 1. Tyvärr så har det ju framkommit att det finns företag som har som affärsidé att köpa upp billiga fastigheter i avfolkningskommuner och erbjuda boende till rika kommuner (läs Danderyd) som har ett visst behov av att omplacera personer som inte kvalificerar in i kommunbilden. Antar att du har hittat ett sånt område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst om det. I detta fall är det dock huvudorten som placerar folk i kommunens mindre tätorter.

   Detta beror nog på dels lägre kostnader men framför allt att huvudorten inte har vakanser och dessutom stabil befolkningsutveckling.

   Det jag säger är att det gäller att välja inte bara rätt kommun utan även rätt ort i kommunen.

   Radera
 2. Du har inte funderat på ett annat land?

  Polen till exempel.

  Känns både tryggt och säkert, där är det ordning och reda på ett sånt där härligt sätt som det var i Sverige på 60-talet.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderat har jag. Men än så länge känner jag att Sverige är rätt val då det är endast här jag känner mig hemma. Även om hemkänslan har minskat även här, vilket är det jag menar ovan.

   Tror det är viktigt att välja rätt by i rätt kommun om jag stannar i Sverige.

   Det nya landet måste vara billigare och tryggare. Gärna varmare klimat, men det är inte nödvändigt om det finns rejäl budget för resor. Polen platsar säkert då.

   Radera
  2. Fel by i Sverige är oftast utflyttningsorter som tog emot många "flyktingar" då de hade plats och kortsiktigt tjänade pengar på det. Finns många sådan och en del har det skrivits om.

   De dåliga byarna har ofta tidigare haft en dominerande arbetsgivare som lagt ner och hamnat i en nedåtgående spiral.

   Radera
 3. Kan verkligen rekommendera en rekognosceringsresa till Polen. Trevliga människor och billigt att leva. Landet har egentligen bara två minus. Polska är svårt att lära sig och många är ganska dåliga på engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har flera polacker som arbetare här på jobbet. De är bra, men polska är helt omöjligt att förstå förutom "kurva" då.

   Har dessutom ett par svenska kompisar med polska tanter som åker ner ibland. Prisnivån verkar behaglig, trots att de brukar hålla sig där det är lite dyrare (dock inte Warszawa (där fick jag kolla stavningen...)).

   EU-land gör allt lite enklare och det finns även några andra att välja på vid Medelhavets norra kust om man vill ha mer värme.

   Radera