fredag 28 september 2018

Månadsuppdatering september 2018


Under september har jag inlett en översyn av portföljen.

Jag har öppnat ett KF-konto på Nordea för utländska aktier då de har lägre courtage, lägre växlingsavgift och snabbare återbetalning av källskatt, men också helt orimlig ränta för belåning (6,10% mot Nordnets 0,99%). Har dock inte handlat på kontot, men troligen till nästa månadsrapport.

Inkomster & Sparande

Denna månad blev det en månadslön med 28.925 kr netto. Lite mer än normalt trots att jag varit sjuk, vilket berodde på att jag plockade ut några dagars semester i pengar.

Sidoinkomsten på 108 kr är utbetalning från deltagande i panelundersökningar. Min pessimistiska natur förbjuder mig att räkna innestående pengar hos respektive panel.

Lönesparandet blev urstarka 18.000 kr.

Löneinkomst: 28.925 kr
Utdelningar: 4.181 kr
Sidoinkomst: 108 kr
Total inkomst: 33.214 kr

Lönesparande: 18.000 kr
Återinvesterade utdelningar: 4.181 kr
Sparande inkl utdelningar: 22.181 kr

Sparkvot: 66,8%

Sparkvoten på rullande 12 månader ligger med sina 65,6% långt över årsmålet 54,0%, så det ser mycket bra ut. Även den mer renläriga sparkvoten exklusive utdelningar ser riktigt bra ut med 58,8% på rullande 12 och 62,0 % för september.

I ärlighetens namn tycker jag nog att jag varit för snål mot mig själv i år, vilket har byggt upp ett visst konsumtionsbehov. Kanske att jag skjuter över det till nästa år dock.

Utdelningar

För denna månads utdelningar blev det med 4.181 kr en minskning med 2,5% eller 109 kr jämfört med förra årets 4.291 kr.

Utdelningen på rullande 12 minskar därför något igen, från 5.400 kr till 5.391 kr. Botten kommer att nås i oktober och i november kommer utdelningen att börja öka igen. På längre sikt kommer detta bara ses som en liten knäck på kurvan.
P g a kvalitetshöjningar enligt nedan sänker jag årsmålet från 69.000 kr till 68.000 kr.

Köp och sälj

Under månaden har jag tillfälligt bytt till 69kr-courtage för att kunna ställa om portföljen från högutdelare till kvalitet med utdelningstillväxt. Detta gör att utdelningarna kommer att bli lägre än de annars hade blivit framöver, men jag räknar med att det lönar sig på sikt.

Företag ut: Sagax D, Klövern Pref,
Företag in: Hufvudstaden, ännu mer Castellum, ABB

Vidare har jag rensat så att företag med källskatt finns på KF och de utan på ISK.

2 nya företag finns på KF-kontot: Konglomeratet 3M och tobaksbolaget Altria som båda har en mycket stark historik av utdelningar och utdelningshöjningar.

Oktober månad fram till lön ska jag utvärdera alla innehav och se om det ska bytas mer innan jag byter tillbaka till 1kr-courtage.

Frihetskvoten & Arbetsfridagen

Mitt egna mått Arbetsfridagen flyttar sig 2 dagar bakåt denna månad till 12/7.

Frihetskvoten definieras som:

Erhållna utdelningar / Totala utgifter = Frihetskvot (rullande 12 mån)

Frihetskvoten ökar därmed något från 47,41 % till 48,21 %. Se Google Spreadsheet för mer detaljer.

Portföljvärdet

Under september har portföljvärdet minskat efter en mycket stark augusti, men med ett bra nysparande avslutas månaden ändå med ATH 1.296.153 kr.

Det är en ökning från förra månaden med 10.451 kr (0,8 %) inklusive lönesparande eller en minskning med 7.549 kr (-0,6 %) exklusive lönesparande. Det svänger mycket på börsen, särskilt för mig som använder mig av belåning. Därför är jag fortsatt mest intresserad av utdelningarna som är avsevärt mer stabila.

4 kommentarer:

 1. Att spara två tredjedelar av inkomsterna är ju väldigt skönt! Gör man det jämt så tjänar man ju in tre års utgifter varje år man jobbar, om man räknar bort börsavkastningen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men då är ju utdelningarna med vilket inte många inte tycker de ska vara. Men troligen når jag >50% sparkvot även utan utdelningar i år (nu rull 12: 58,8%), vilket vore fantastiskt.

   Tack för att du kommenterar.

   Radera
 2. Hej!

  Tänkte bara dropa in och säga att det är en mycket intressant portfölj du byggt up. Har följt dig ett bra tag (liksom många andra) och har många gånger resonerar på samma sätt som du.

  Jag gillar själv konceptet att belåna portföljen. Kommer förmodligen tänka annorlunda om räntan ökas på det men till ~1% ränta är det ett oerhört bra villkort IMO!

  Försökt kika och se vad din belåning ligger på...hur resonerar du kring hög belåning i en förmodligen kommande lågkonjunktur?

  P.s - Tack för grymt innehåll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, i alla fall en till som belånar :).

   Jag har nästan full belåning på Nordnet just nu, dvs utnyttjar ca 90% av belåningsutrymmet som finns till lägsta räntan 0.99%. Tycker det funkar bra när nya pengar kommer in varje månad via utdelningar och nysparande.

   Men kommer att hålla belåningen i KRONOR ganska konstant från nu, vilket gör att den kommer att minska i PROCENT (förhoppningsvis).

   Som pensionär utan lönesparande och med uttag av utdelningar kommer belåningen vara låg eller ingen alls.

   Tack för kommentar!

   Radera