lördag 22 september 2018

Gå ned till deltid?

Idag tjänar jag 33.660 kr/mån före skatt vilket med skattetabell 30 blir så här:

Bruttolön: 33.660 kr
Skatt: -7.770 kr
Nettolön: 25.890 kr

Om jag skulle gå ner ner till en deltid 80% mina sista år i arbetslivet skulle det allt annat lika bli så här:

Bruttolön: 26.928 kr (-20,0%)
Skatt: -5.844 kr (-24,8%)
Nettolön: 21.081 kr (-18,6%)

Skillnad -4.809 kr

Eftersom jag ligger något över när jobbskatteavdraget fasats ut vid drygt 30.000 kr minskar nettolönen procentuellt något mindre än bruttolönen.

Nysparandet skulle få ta hela smällen, men fortfarande skulle det gå att spara runt 8.000 kr, vilket dock inte är tillräckligt i dagsläget.

Tyvärr är detta i dagsläget inte möjligt då 21.000 kr netto är för dåligt. Om jag kunde öka lönen några tusen och/eller hävda att effektiviteten blir högre med deltid och därmed t ex få 85% betalt för 80%-tjänst kommer saken i ett annat läge.

Jag tänker göra om kalkylen om något eller ett par år för att se om något förändrats. Det kan t ex vara så att utdelningsmaskinens snöbollseffekt blivit så stark att det inte gör något att nysparandet går ned rejält. Eller så kanske lönen har förbättrats. Eller mina preferenser angående delvis frihet idag versus hel frihet så snart som möjligt.

PS Eventuell deltid slår så klart även mot allmän pension, tjänstepension, sjukpenning etc också, men det ligger utanför dagens scope.

2 kommentarer:

 1. Är inte fel att jobba deltid, jag tog några semesterdagar på fredagar då chefen tjatade jag hade för mycket sparat, och jisses vad skönt det var. Det blir ju ännu bättre när den lille börjar skolan då har man hela dagen för sig själv och kommer hinna med mycket mer hushållsarbete och kanske även lite egen tid också. Fru Snålgris jobbar redan 85% för att orka med, då hon jobbar inom landstinget med allt vad det innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. bsolut inte fel att jobba deltid. Tanken finns som sagt redan, men jag vill se kraften i utdelningsmaskinens snöbollseffekt något år till.

   PS Mitt nuvarande arbete skulle medge deltid via 4-dagarsvecka eller 6-timmarsdagar, men inte deltid via långa ledigheter. Jag har t o m nämnt det för chefen lite i förbigående och han är med på det.

   Fredagar är så sköna ändå, jag skulle hellre ta ledigt måndagar...

   Tack för kommentar!

   Radera