tisdag 31 juli 2018

Månadsuppdatering juli 2018


Juli blev en minnesvärd månad då jag under månaden nått 100.000 i samlade utdelningar sedan start, vilket jag skrev om här. Detta målet var väntat, men att jag dessutom skulle nå en frihetsgrad på > 50% var mer oväntat, läs mer här. Till sist passerade också portföljvärdet 1,2 MSEK. Nu blir det troligen inga fler passerade delmål på ett tag.

Följande månader kommer i stället i princip alla rullande snittsiffror att försämras. Detta beror på att jag förra året sålde av mina amerikanska aktier som ju delar ut hela året, när jag bytte bank. Dessa ersattes av svenska aktier som redan delat ut.


Inkomster & Sparande

Denna månad blev det en normal månadslön med 26.646 kr netto.

Lönesparandet blir starka 15.000 kr fördelat som 2.000 kr på sparkontot (buffert), 2.000 kr till KF Utlands-kontot samt resten 11.000 kr till ISK-kontot för svenska innehav.

Löneinkomst: 26.646 kr
Utdelningar: 2.239 kr
Sidoinkomst: 150 kr
Total inkomst: 29.035 kr

Lönesparande: 15.000 kr
Återinvesterade utdelningar: 2.239 kr
Sparande inkl utdelningar: 17.239 kr

Sparkvot: 59,4%

Sparkvoten på rullande 12 månader ligger med sina 66,4% långt över årsmålet 54,0%, så det ser mycket bra ut. Även den mer renläriga sparkvoten exklusive utdelningar ser bra ut med 59,6% på rullande 12. I ärlighetens namn tycker jag nog att jag varit för snål mot mig själv första halvåret och kommer nog behöva unna mig lite under andra halvåret, både vad gäller semester och materiella inköp.

Utdelningar

För denna månads utdelningar blev det med 2.239 kr en minskning med 17,8% eller 484 kr jämfört med förra årets 2.723 kr (för detaljer se Google Spreadsheet).

Utdelningen på rullande 12 minskar därför också något igen och kommer inte att ta ett kliv uppåt förrän till våren.

För helåret räknar jag med drygt 68.000 kr.


Frihetskvoten & Arbetsfridagen

Mitt egna mått Arbetsfridagen flyttar sig 4 dagar bakåt denna månad till 3/7.

Frihetskvoten definieras som:

Erhållna utdelningar / Totala utgifter = Frihetskvot (rullande 12 mån)

Frihetskvoten ökar därmed från 48,78 % till 50,01 %. Detta betyder att jag finansierat mer än halva mitt leverne med utdelningar under sista året (med minsta marginal). Fantastiskt! Detta beror främst på lägre kostnader. Se Google Spreadsheet för mer detaljer.

Under sommaren/hösten/vintern kommer dock siffrorna försämras, men till våren kommer de att förbättras igen.

Portföljvärdet

Under juli har portföljvärdet ökat och månaden avslutades med nya insättningar och positiv värdeutveckling till portföljvärdet 1.206.749 kr, vilket är ATH.

Portföljvärdet intresserar mig inte så mycket då det jag verkligen köper mig nu är den frihet som kassaflödet aktierna ger från utdelningen den dag jag slutar jobba. Trots detta märker jag att jag sneglar på portföljvärdet och därför kommer jag att registrera värdet per den siste i varje månad här fr o m nu.

5 kommentarer:

 1. Schysst sparkvot smålänningen. Har något liknande men då räknar jag med amorteringar på bolån med i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hade jag haft några bolåneamorteringar hade de såklart varit med i sparkvoten, men har "bara" ca 40% lån på boendet så det få vara.

   Radera
 2. Det är kul med alla nyckeltal på sparbloggar. Arbetsfria dagen, passiv lön per timme, sparkvot osv. Nästan lika många nyckeltal som för aktier :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men alla dessa nyckeltal är ju för att mäta hur långt vi kommit mot vårt ekonomiska mål, så det är ju inte så konstigt.

   En genomgång av tillgängliga nyckeltal för att se vilken kombo som visar bästa informationen kanske vore något?

   Radera
  2. Ja, det vore kul, det kan ju finnas nyckeltal man missat ;)

   Radera