lördag 3 juni 2017

Aktiv lång pensionärstid förutsätter god hälsa

Har ett tag funderat på mitt huvudmål med mina utdelningsinvesteringar som är att få en bra och lång tid som aktiv pensionär. Då måste jag öka sannolikheten för dels att jag lever länge och dels för att jag är frisk länge.

Vi kan såklart inte undvika vissa sjukdomar genom ett bättre leverne, men många problem som äldre kan undvikas med en bättre hälsostatus.

Jag kan motvilligt erkänna att min fysiska form inte är den bästa. Detta är ett område som jag kommer att börja målsätta och mäta de närmaste månaderna. I bloggens månadsuppdatering kommer jag att smyga med även 2 helt andra mått, nämligen vikt och midjemått och vi startar med 113.6 kg och 124 cm. På Garmin Connect har jag mycket mer information, men det här får räcka för aktiebloggen.

Det fungerar hyggligt att vara otränad och fet nu som 47-årig kontorsråtta men när jag blir pensionär är det inte lika roligt om knän, rygg etc inte fungerar.

Jag har köpt en GPS-, puls- och aktivitetsklocka, Garmin Forerunner 735XT och lite nya träningskläder för ganska stora pengar, åtminstone för en utdelningsinvesterare som egentligen bara vill köpa aktier. Dock känner jag mig själv ganska bra och vet att jag kommer att öka aktiviteten bara jag börjar mäta. Det är intressant att man inte kan mäta något utan att förändra det man mäter.
Under 70-, 80- och en bit in på 90-talet var jag aktiv tävlingsidrottare men har sedan dess varit relativt passiv, men med ett par kortare och längre försök att motionsidrotta kontinuerligt.

Vad har lett fram till dagens problem?

Uteslutande handlar problemen om:

1. Motion
2. Mat

1. Motionen de senaste åren har varit väldigt sparsam. Jag elcyklar till jobbet (2 x 12 km, ungefär 1h) vilket i ansträngning är ungefär som att gå motsvarande tid. I övrigt ingenting. Arbetet är numera till 100% skrivbordsbundet.

2. Äter alla vardagar lunchbuffé, är glad i chips, choklad, juice, pizza mm. Det enda positiva här är att jag inte brukar droger, alkohol eller tobak alls.

Lösningen på problemen

 1. Motion. Här får jag inte ta det för häftigt. Det är inte bara att ut och börja springa längre, kroppen håller inte för det p g a ovana och övervikt.
  I stället tänker jag mig:
  - Promenader några gånger per vecka,
  - Dra ned på motorassistansen på elcykeln för att göra mer av jobbet själv,
  - Emellanåt ta den vanliga cykeln till jobbet.
  Detta känns som en start jag vågar göra utan större risk för bakslag.
 2. Mat. Här finns det å andra sidan väldigt mycket jag kan direkt göra eller snarare undvika att göra:
  - Börja dagen med bra frukost,
  - Ta med matlåda i stället för att äta lunchbuffé,
  - Sluta med snacks, först i veckorna, möjligen sedan också på helgerna.
  Funderar t o m på ett mer kontroversiellt grepp, dvs genom en pulverdiet av typen VLCD (Very Low Calory Diet), t ex Nutrilette.

Slutord

Som synes är det ingen hardcore-satsning, men jag är säker på att den räcker för att både förbättra värdena för såväl kondition som vikt.

Dessutom har jag redan provat att gå all in med träningen vilket bara slutat i att jag tröttnat eller gått sönder, och då var jag ju ändå några år yngre än nu.

1 kommentar:

 1. Hejsan och grattis till en trevlig och överskådlig ekonomiblogg. Att använda Google spreadsheet för data var ett nytt spännande inslag förutom ett urval av företag som till stor del stämmer med min egen portfölj.

  Angående kost och motion så finns det inga genvägar. Blir så trött på alla dessa som inte fattat det och jojo-bantar eller gråter ut hos bekanta eller media, jag har en annorlunda ämnesomsättning därför kan jag inte banta mm. Det är lite som att bli rik. Om Warren Buffet varit hälsoguru skulle hans första regel varit "bli aldrig överviktig". Regel nummer två blir då: glöm aldrig regel nr 1. Snällare alternativ kan annars vara "motionera regelbundet" eller "ät inget onyttigt". Sedan är det ju även lite omdiskuterat huruvida övervikt verkligen är dåligt för hälsan förutom att det kan ge praktiska problem med minskad ork och ökad ledbelastning.

  En bra tips är daglig vikt, genom att mäta ofta så är det även lättare att styra om det börjar bli för mycket. Tallriksmodellen (typ), tre tallrikar mat om dagen, om det inte hjäper, ta mindre tallrikar är kanske det enklaste kostrådet som faktiskt fungerar. Har själv en sambo som är mindre än mig och vi lägger alltid upp lika stora portioner vilket gör att jag hela tiden äter lite i underkant vilket förebygger viktökning.

  När det gäller motion så hitta något som fungerar i längden. Började själv med gruppträning för ca 10 år sedan, främst spinning. Cykling i grupp på motionscykel till musik kan låta töntigt men ger åtminstone mig en sporre att lägga på en extra växel, rensa tankarna och tänka på något annat än jobb och vardagsbekymmer.

  Lycka till med bloggen!

  SvaraRadera