söndag 23 november 2025

Gör hempizza med eller utan brödmaskin (Panasonic SD-YR2550)

Hempizza med tomatsås, ost, färsk tomat, lök och tonfisk: totalkostnad ca 25 kr

Under hösten har jag vässat mitt sätt att göra egen pizza och vill därför dela med mig av mina erfarenheter.

Idag kostar en vanlig enklare förortspizza (Capricciosa m fl) ca 110 kr men genom att göra hempizza kan man spara mycket pengar. En pizza med enklare pålägg kostar totalt inte mer än 20-30 kr att göra själv. Med t ex parmaskinka, mozzarella och ruccolasallad kostar det såklart mer.

Ciao Ciao på Östermalm dit jag brukade gå en gång i tiden när jag jobbade i närheten ser jag att de idag kostar 162-239 kr (lunch vardagar 155 kr inklusive dryck).

0. Om brödmaskiner i allmänhet och Panasonic SD-YR2550 i synnerhet

Hoppa över detta kapitlet om du inte orkar läsa om brödmaskiner.

Tillverkarens produktbild

Jag vet att många ler lite snett åt brödmaskinen som var årets julklapp 1988 men som sedan dess tappat i popularitet likt många andra årets julklapp. 

En kort tid på 1990-talet delade jag boende med en kompis som hade köpt en brödmaskin billigt på Myrorna och vi använde den en del men tog det aldrig förbi basnivån "vit brödlimpa". Många år senare köpte jag 2022 mig en egen och valde toppmodellen SD-YR2550 från Panasonic som då kostade ca 1.900 kr (idag ca 2.500 kr) vilket främst berodde på att den har både jästbehållare och nötbehållare som automatiskt släpper ner sitt innehåll i degen i rätt tid.

En brödmaskin har två stora fördelar och en mindre jämfört med manuell bakning:

  • Med timer kan man vakna till lukten av nybakat bröd.
  • Det är mindre jobb än att göra det manuellt.
  • Det är inte kladdigt eller lämnar mycket disk. 

En nackdel är att brödmaskinen inte har kapacitet för så stora degar så för familjer är en köksassistent med sin kapacitet att föredra.

Numera gör jag allt mitt bröd i maskinen. För det mesta gräddar jag i maskinen men jag har testat att bara göra degen i maskinen för att sedan forma bullar till korvbröd eller hamburgerbröd och grädda i ugnen. Jag har även gjort sylt i brödmaskinen. Nästa steg blir att experimentera med surdegsbröd.

Jämfört med köpebröd finns också många fördelar med brödmaskinen:

  • Man vet vad som finns i brödet och kan styra innehållet själv.
  • Det är mycket billigare.
  • Det luktar gott i bostaden.
  • Det blir färskt (även om brödet åldras fort).

1. Pizzadeg

Det följde endast med engelsk manual med recept till min brödmaskin och därför har jag valt att översätta recepten och även lägga till mina kommentarer och justeringar. I manualen finns endast en storlek på pizzadeg (M ovan) och receptet för XL-storlek är max storlek för min maskin och är något inofficiellt som jag provat mig fram till att det fungerar (+50% rakt över). 

Tillvägagångssättet är helt enkelt att mäta upp ingredienserna, hälla jästen i jästbehållaren och resten i brödpannan, välja program och trycka på startknappen. Går på 3 minuter inklusive plocka fram och bort.

Efter att brödmaskinen är klar med degen, gör så här:
  • Ta ut degen från brödmaskinen.
  • Dela degen i 2 delar för receptstorlek M eller 3 (eller möjligen 4) delar för storlek XL och forma till bollar (ca 375 g/st).
  • Låt degen vila enligt:
    A. Snabbmetoden (du vill äta pizza idag):
    1. Lägg bollarna i en oljad låda med lock eller på en plåt under plast.
    2. Låt vila minst 1 men helst 2 timmar.
    B. Bästa metoden (kalljäsning):
    1. Lägg bollarna i en oljad låda med lock.
    2. Låt vila 8-24 eller upp till 48 timmar i kylskåp.
    3. Ta ut bollarna i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
    Viktigt: Vilan är avgörande och gör att degen blir elastisk och inte drar ihop sig vid utbakning.
Tips: Jag gör gärna XL-receptet där jag delar degen i 3 bollar varav jag äter upp 1 boll och fryser in 2 bollar i plastfolie. Vid användning av de frysta bollarna: tina i kylskåp över natten och ta ut bollarna i rumstemperatur en timme innan utbakning. Infrysning är perfekt om man väntar flertalet gäster då brödmaskinens kapacitet endast är 3 portioner.
Egen bild av fryst daterad (november 2025) pizzadeg i plastfolie

PS Pizzadeg kan man såklart göra för hand, med köksassistent eller med andra brödmaskiner också och det jag skriver kan såklart användas även då.

2. Tomatsås

Jag ville ha en enkel gärna kallrörd tomatsås där receptet dessutom är enkelt att anpassa för en person och hittade denna på Köket. Vanligt är annars recept på en hel förpackning hela eller krossade tomater.

3. Tillagning

  • Värm ugnen på högsta värmen (250-275° C) med en bakplåt på nedersta falsen. Använd över- och undervärme eller som jag som har ett speciellt pizzaläge med varmluftsfläkt och undervärme.
    Tips: För krispigare resultat använd en uppvärmd pizzasten eller pizzastål i stället för bakplåt.
  • Tryck ut degen på ett bakpapper.
  • Lägg på tomatsås, ost och övrig topping. Ca 2,5 msk tomatsås, 1 dl ost och 1,5 dl topping är lagom då för mycket tynger ned pizzan och ger för mycket fukt. Här har jag själv syndat mycket tidigare.
  • Pensla degkanten med olja.
  • För över pizzan med bakpapper till den varma plåten i ugnen.
    Tips: Detta moment är riskfyllt och en pizzaspade står därför högt upp på min önskelista. Då kan jag troligen även strunta i bakpapperet som kan vara svårt att få bort efter gräddning.
  • Grädda tills pizzan är genombakt.

Ingredienser, kostnader och toppning

Jag bor ju på landet och har en bit med bil till en mataffär och därför ser jag till att alltid ha ingredienser till pizzadeg, tomatsås och vanlig ost hemma. Dessutom ser jag till att alltid ha toppings hemma till åtminstone ett par sorters enklare vardagspizzor. Tänker då på till exempel tonfisk, tomat, lök, ananas, bacon, ägg, oliver, skinka eller svamp.

Vill jag ha lite mer exklusiva toppings får jag planera i förväg och köpa det då.

Tomatsåsen ovan kostar 2,50 kr/portion vilket tillsammans med pizzadegens 4,50 kr/portion blir 7 kr/portion för basen till en pizza. Tillkommer gör topping och man får en enklare pizza för totalt 20-30 kr. 

För att spara tid finns faktiskt ganska ofta pizzakit till riktigt bra pris som extrapris eller i ät-snart-hyllan. Men då får man inte tillfredsställelsen av att ha gjort pizzan från grunden.

Gör ni pizza hemma? Har ni några tips eller synpunkter (bra synpunkter redigeras in i inlägget då jag kommer att använda inlägget som recept framöver)?

6 kommentarer:

  1. Det där såg gott ut. Gjorde ofta enorma pizzor när barnen var små och bodde hemma. Blev både godare och betydligt billigare. Dessutom slapp man stå i kön i stekoset på den lokala pizzerian. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pizzorna mamma gjorde när jag var liten var i långpanna, väldigt tjock, inte alls krispig (alltså mjuk) och med alldeles för mycket pålägg och tomatsås. Inte så bra egentligen men vi åt med god aptit ändå.

      Kan liksom dig förstå att det blev mycket billigare dock.

      Det krävs inte så mycket jobb med hempizza egentligen, däremot krävs det att man är ute i god tid då det är väntetid mellan momenten. Men jag har ju drygt en mil till närmaste pizzeria vilket oxå tar tid.

      Aptiten nu efter 50 års ålder är betydligt mindre och de enorma pizzorna ersätts med mer normalstorlek. Tänker dock bjuda på pizza nästa gång min bror med familj kommer på besök.

      Radera
  2. Jag gör såklart alltid egen pizza, oftast från deg som jag har i frysen. När det är dags att göra deg gör jag oftast till 8 pizzor och fryser in 6st degbitar. Plockar fram degen några timmar i förväg, när det tinat lite tar jag ut den ur plasten och pudrar över lite mjöl å sveper in luftigt i hushållspapper. När den tinat helt går det galant att kavla ut den riktigt tunn på diskbänken. Det kommer nog inte som någon chock att jag inte kör med bakmaskin eller använder något recept. Det är den enklast möjliga degen med mjöl, vatten, salt, jäst och en liten skvätt olja. Jag kör min gamla hushållsassistent (1987) med degkrokar å matar bara i ingredienserna efter som. Går bra, har gjort pizzadeg säkert hundra gånger genom åren. Får man tag i mjöl tipo 0.0 (extra finmalet) så kan man använda det, ger lite extra jäskraft och fluffighet.

    Färdiga kit kör jag oxå ibland när butikerna har det till erbjudande.

    Al Tonno är min egen favorit, med tomatsås, tonfisk, fint skivad rödlök å gärna lite strimlad salami + svartpeppar. Sambon vill alltid ha Capricciosa. Ibland kör jag mozzarella ovanpå + vanlig riven hårdost.

    Tomatsås kokar jag oxå själv och fryser in i förpackningar om 1 eller 2 portioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du gör egen pizza! Jag är inte lika van bagare/kock som du men förbättringarna blir så mycket bättre. Även misslyckandena ger mig något och även då är det oftast ätbart...

      00-mjöl läste jag om någonstans. Kände inte till det men Vetemjöl Special har också extra jäskraft och fluffighet jämfört med vanligt Vetemjöl. Undrar om man vågar stoppa i lite fullkorn...

      Jag har också hushållsassistent men det verkar som om pappa bytt den troligen någon 90-talet eller 00-talet utan jag visste om det. Den gamla Boschen måste gått sönder. Tillbehören såsom korvstoppare och köttkvarn är dock de gamla jag känner igen från barndomen. Assistenten är nästan lika lättskött som bakmaskinen för deg men har mycket större kapacitet.

      PS Jag kommer helt klart att behöva en extra frys. Frysta bär, grönsaker, kött, kyckling, fisk, svamp, bröd och matlådor tar sin plats.

      Radera
  3. Länge sedan du skrev något här. Hur går det?
    Ser framemot att höra vidare från dig och din vardag.

    SvaraRadera
  4. Hej, jag heter Jenny. Jag hade ett förhållande med Anderson i flera år, men han gjorde slut med mig. Jag försökte allt jag kunde för att få tillbaka honom, men allt var förgäves. Jag ville verkligen ha honom tillbaka på grund av den kärlek jag har för honom. Jag bad honom med allt, gav löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän, och hon föreslog att jag skulle kontakta en trollkarl som kunde hjälpa mig att kasta en trollformel för att få honom tillbaka. Även om jag aldrig trott på trollformler hade jag inget annat val än att prova. Så jag mejlade trollkarlen, och han försäkrade mig att allt skulle bli bra om tre dagar, och att mitt ex skulle komma tillbaka till mig. Överraskande nog hände det på andra dagen runt klockan 16. Mitt ex ringde mig, bad om ursäkt för allt och sa att han ville ha mig tillbaka eftersom han älskade mig så mycket. Jag var så lycklig och gick tillbaka till honom. Vi började leva tillsammans lyckligt igen. Jag lovade alla jag känner som har ett relationsproblem att jag skulle hänvisa dem till den enda sanna och kraftfulla trollkarlen som hjälpte mig med mitt problem. Om du behöver hans hjälp kan du maila honom på babawalewiseman01@gmail.com. Han erbjuder olika typer av trollformler, inklusive kärleksformler, trollformler för förlorad kärlek, skilsmässoformler, äktenskapsformler, bindningsformler, brytande formler, förvisning av en älskad från det förflutna, befordransformler på jobbet, tillfredsställelseformler och botemedel mot alla sjukdomar du lider av. Kontakta honom för en varaktig lösning på alla problem du kan ha. via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +16452205737 viber: +18594463868

    SvaraRadera