måndag 16 augusti 2021

Mina 3 jobb

1. Jobb #1 (Lönearbete)

Jobb #1 är självklart vanligt lönearbete och tidigare har jag ansett att jag har enda ett jobb där jag är anställd 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. och får lön en gång i månaden. Det betalar mina räkningar och ger mig dessutom möjlighet att spara drygt hälften till aktieköp.

Men kostnaden för att arbeta 100% börjar kännas för hög. Inklusive lunch och pendling blir det 10 timmar per dag. Med 8 timmar sömn samt med återhämtning och förberedelser från arbetsdagen och blir det inte mycket kvar av dygnet.

Hittills har jag inte vågat begära deltid på nuvarande jobb eller se mig om efter enklare deltidsjobb då jag varit orolig att inte hinna mål i sådana fall till min planerade exit 2025. Men portföljvärdet har gått starkare än jag trott på sistone och kanske att det finns möjlighet att jobba deltid (50%?) åtminstone 2023 och 2024 som en försmak av FIRE (OK, även jag vet att börsen kan falla tillbaka igen).


2. Jobb #2 (Pengaförvaltning)

Andra jobbet är såklart att förvalta mina pengar vilket är både jobb och nöje. Lägger säkert 5 timmar per vecka på detta och ibland dubbelt.

Jag skulle kunna köpa indexfonder och då skulle säkert 1 timme per månad räcka långt. Detta är dock inte i närheten av aktuellt just nu. Tvärtom tror jag att Jobb #2 har möjligheter att bli det dominerande jobbet 2025 när jag slutat med Jobb #1. Kanske jag tar en liten del av portföljen och skapar ett lekkonto där jag kan hålla på med riskfyllda placeringar, optioner eller IPOs?


3. Jobb #3 (Sidoinkomster)

Jobb #3 är idag underutvecklat och med det menar jag Sidoinkomster. Jag har tänkt att jag skulle utveckla Jobb #3 redan medan Jobb #1 löper på för fullt, men jag känner att jag inte orkar riktigt så troligen blir det inget systematiskt förrän jag har lagt ner Jobb #1 eller eventuellt gått ner till deltid.

Exempel på sidoinkomster:

  1. Cashback på köp - Dåligt att det kan locka till onödiga köp, men när det måste köpas nytt köp till lägsta pris plus cashback.
  2. Panelundersökningar - Fysiska så länge jag är kvar i Stockholm och digitala såväl nu som sedan. Dåligt är att det är dåligt betalt och tråkigt samt oftast inte ger något utbyte mer än lite pengar. Bra är det alltid finns undersökningar att göra.
  3. Reklamintäkter & Affiliates - Från egna hemsidor och bloggar. Har testat lite med denna blogg, men finns mycket mer att göra. Vissa andra bloggare inom samma ämne redovisar hyggliga inkomster för att vara en sidoinkomst. Jobbigt att bygga ett varumärke, men om man lyckas kan det bli riktigt bra.
  4. Ta korta småjobb - T ex vakt på högskoleprovet eller valarbetare. Ser inga nackdelar förutom att det kanske inte blir så ofta.
  5. Ta förtroendeuppdrag på deltid - T ex god man eller kommunpolitiker, kanske även obetalt i förening. Det som stör mig med detta är att man blir uppbunden och inte blir helt fri att t ex göra en spontan långresa.
  6. Konsulta - Detta skulle troligen ge mest pengar men kanske skulle likna Jobb #1 för mycket vilket gör mig något tveksam. Men kanske på deltid eller heltid en kortare tid.
  7. Sälja saker jag inte behöver - Har historiskt bara sålt ett par gånger via Tradera/Blocket. Har inte så mycket säljbart i min lägenhet men med mer tillgänglig tid och tillgång till föräldrahemmet finns stora möjligheter att sälja.

Punkt 1-3 gör jag redan idag, men panelundersökningar endast periodvis.

Om Jobb #2 gått väldigt bra så blir behovet av pengar från Jobb #3 punkt 4-6 egentligen inget alls, men det kan vara roligt att göra ändå för att få det sociala eller lära sig något.

Eget arbete i, på eller kring det egna huset och lösöre ger kanske inga inkomster men det kommer ge lägre kostnader jämfört med att lägga ut jobbet samtidigt som jag lär mig något. Tid kommer inte vara en trång sektor så då gör det inget om det skulle ta mig 10 gånger så lång tid som för en hantverkare så länge jag inte förstör något. Kvaliteten blir enligt mig oftast bättre när man gör något själv än köper en tjänst vilket beror på att man kan låta det ta den tiden det gör och kan använda bästa råvarorna samt slipper tänka på jobbets lönsamhet. Kanske det kan ses som en sidoinkomst även detta? Exempel på detta kan vara att göra en egen pizza för 20 kr i stället för att köpa en för 90 kr - idag som heltidsarbetande händer detta väldigt sällan. Det kan också vara att bygga ett uterum själv och spara 100.000 kr mot att lägga ut jobbet. Billigast är fortfarande att inte göra något uterum alls så det gäller att hålla sig till projekt som faktiskt tillför livskvalitet. Att ett bra uterum höjer värdet på kåken är helt ointressant då jag inte tänker sälja någon gång.

Har mina läsare något att tillföra om jobb nu i pre-FIRE och i FIRE?

6 kommentarer:

  1. Hej Utdelningssmålänningen!
    Intressant inlägg! Höll själv på mycket med just panelundersökningar i början, men som du säger är det ganska dåligt betalt så för egen del går det i vågor. Cashback ger ofta mer och behöver inte engagera mig speciellt mycket heller. Det enda är väl att det kan ta lite tid att få tillbaka pengarna tillskillnad från paneler.
    Reklamintäkter via blogg har fungerat bra för mig: dock tog det drygt ett år innan jag såg någon som helst inkomst och då tillräckligt för att täcka bloggens kostnader (domän och webbhotell) regelbundet. Sedan har jag fått ned mobilräkningen rejält genom Vimlas tipsning (10 kr rabatt/månad per person) och nu senaste Rocker som ger 0,5% cashback per person på alla köp. Och då är jag ända ganska konservativ vad jag länkar på bloggen, dvs rekommenderar enbart tjänster jag själv använder, inga betalda eller sponsrade inlägg.
    Något annat jag gör ganska regelbundet (i mån av tid) är att rensa bort gamla prylar, kläder och böcker jag inte längre behöver. Säljer på Tradera och Marketplace. Här finns det massor med pengar du kan få loss och investera på börsen istället.
    //Sparpatrullen

    SvaraRadera
    Svar
    1. - Mobilräkning blir intressant först i FIRE för mig - idag har jag på gott och ont bara ett mobilnr som arbetsgivaren betalar.

      - Rocker är ju kanon nu, men jag är rädd att det är som med Kompletts kort som var kanon först för att skapa en kundbas och sedan blev ett i mängden. Är inte säker på att jag orkar hoppa från kort till kort varje år. Rebilla var också kanon men försvann helt.

      - Hemma hos mig har jag inte så mycket att sälja men när jag någon gång ärver pappa finns det mycket att sälja.

      - Panelundersökningar på plats kan vara intressant och även givande ekonomiskt men de vanliga på mobil eller dator är ofta tråkiga.

      Japp, är också periodare med paneler, har nog inte kört sedan oktober. Tror det blir lättare i FIRE att köra det mer regelmässigt.

      Tack för din kommentar

      Radera
  2. Hur mycket tjänar man egentligen på att ha reklam på sin blogg ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på hur ånga läsare man har. Min lilla blogg gav < 1 kr/dag när jag började ha reklam och nu är det runt 3 kr/dag. Jag hade heller ingen aning och var tvungen att veta.

      Men med fler inlägg och mer säljande inlägg kan det bli tusenlappar per månad, se tex https://www.kronantillmiljonen.se/bloggen/sommarinlagg-3-bloggens-intakter-nu-kontra-da/

      Skulle vilja kalla allt över 1000 kr/mån en stadig sidoinkomst.

      Radera
    2. OK, tack för info. Känns som att man måste mainstreama sina inlägg i lite populistisk allmänekonomisk riktning för att "få läsare". Tror inte det är något för mig och mina Raggmunkar ;-)

      Men man ska väl aldrig säga aldrig.

      Radera
    3. Populistisk allmänekonomisk riktning som du skriver är inte vad jag tänkte med min blogg från början heller, snarare var det för att dokumentera mina tankar på min väg mot FIRE.

      Det känns som att det är 2 helt olika bloggar och det är väl inte omöjligt att det blir en till...

      Radera