fredag 28 maj 2021

Kan nu leva januari-september på utdelningar!

Det tog nästan 3 år att öka friheten som utdelningarna ger med en ytterligare månad från 6 månader (juli 2018) till 7 månader som nåddes förra månaden. Av bara farten flög jag förbi även 8 månader i april.

Man skulle kunna tro att det lugnat ner sig nu, men redan denna månad möjliggörs att leva 9 månader/år på bara utdelningar.

Hur är detta möjligt? Jo det finns 2 anledningar:

  • "Tack vare" Covid-19 har jag lättare kunnat hålla ner utgifterna
  • Utdelningarna är nu 2021 tillbaka igen och större än någonsin efter att ha varit inställda till stor del 2020

Utgifter

Någon gång efter vaccinering kommer mina utgifter dra sig från dagens mycket låga 10.000 kr uppåt mot i alla fall mer normala 12.000 kr igen, vilket är helt OK då jag tycker det ger mig innehåll i vardagen. 10.000 kr/mån möjliggör bara att överleva för mig, alltså fasta utgifter och mat vilket dock har varit OK under en period. Ändå är jag delvis rejält sugen att köra vidare med riktigt låga utgifter för att få se kurvorna mötas så snart som möjligt, i så fall möjligen redan 2022.

Utdelningar

Utdelningarna kommer att fortsatt öka, men såklart inte i den takt de gjort hittills i år. Men i "normal" takt. Om man tänker bort utdelningarnas Coreona-dipp i grafen nedan kan man se en stadigt svagt uppåtgående trend.

Grafen

I stället för att visa frihetskvotens utveckling visar jag en graf där man ser hur frihetskvotens täljare (utdelningar) och nämnare (utgifter) utvecklats då det berättar en mer komplett historia. Jag lägger även in en tredje kurva (differens) som visar hur långt jag har kvar tills utdelningar och utgifter möts (= frihetskvot 100%).
En analys av grafen ger att fram till halvårsskiftet 2018 stiger utdelningarna stadigt medan utgifterna sjunker. Bra! Därefter fortsätter utdelningarna stiga fram till Corona-fallet 2020 men det gör utgifterna också så differensen är ungefär konstant. Inte fullt så bra. Efter Corona-fallet följer en stark minskning av utgifterna samtidigt som utdelningarna återhämtar bra sig och är större än någonsin. Jag tycker faktiskt att differensens utveckling de senaste månaderna inte är något annat än sensationellt stark!

Det ser ut som att gröna differenskurvan är nära 0 men den ligger på strax under 2.000 kr/mån vilket motsvarar ytterligare kapital på över 500.000 kr med direktavkastningen 4%. En del av detta kapital är dock redan på plats och mer ska in.

Jag hade gärna sett att utgifterna höll sig plana samtidigt som utdelningarna ökar stabilt, men livet och börsen är inte lika förutsägbara som när man gör sina prognosmodeller.

Frihetskvot

Frihetskvoten definieras som:

Erhållna utdelningar / Faktiska totala utgifter = Frihetskvot

Såväl utdelningar som utgifter anges som genomsnitt på rullande 12 månader

Frihetskvoten kan alltså påverkas av förändringar i utdelningar och/eller utgifter.

Frihetskvoten visar alltså hur väl dagens totala utgifter täcks av dagens erhållna utdelningar, vilket är både en styrka och en svaghet. Styrkan är att måttet är helt objektivt och utan uppskattningar. Det finns alltså inga inslag av prognoser utan allt är utfall. Svagheten är att mina utgifter som pensionär kommer att ha både en helt annan struktur och en annan höjd.

9 månader fri motsvarar en frihetskvot på 75% (9/12), men faktiskt är det så att frihetskvoten just nu är 81% vilket gör att jag redan nu är en bra bit mot 10 månader fri (83%).

Nedan de månader då jag erhållit utdelningar för ytterligare en månads utgifter:

1 månad: april 2017
2 månader: maj 2017
3 månader: februari 2018
4 månader: mars 2018
5 månader: maj 2018
6 månader: juli 2018
7 & 8 månader: april 2021
9 månader: maj 2021

Ekonomisk frihet

Grundläggande ekonomisk frihet

När jag når 12 månader har jag uppnått en grundläggande ekonomisk frihet där erhållna utdelningar täcker alla utgifter vid en trolig nivå på runt 12.000 kr/månad. Annorlunda skrivet betyder detta att jag sparar hela min löneinkomst och lever på utdelningar. 

Denna nivå ger inga möjligheter att helt sluta jobba, men att byta till deltid eller mindre stressigt och lägre betalt jobb vore möjligt. Även om det skulle fördröja FIRE en tid kan det vara värt det. Det är dock lite för tidigt att helt sluta jobba för att i stället starta något eget där intjäningsförmågan är osäker.

Fullständig ekonomisk frihet

Fullständig ekonomisk frihet kommer även med grundläggande ekonomisk frihet fortfarande att vara en bra bit bort. Med fullständig ekonomisk frihet menar jag att de passiva inkomsterna ska räcka till en levnadsstandard som jag kan tänka mig resten av mitt liv. 

Jag har gjort en budget där jag beräknar att inkomsten då behöver vara 19.000 kr/månad netto. Till detta vill jag kunna jobba deltid med något intressant för att guldkanta tillvaron eller för att ha något att göra. Men även ha friheten att inte behöva jobba avlönat om jag inte vill. Det är osannolikt att jag som ekonomiskt fri inte kommer att tjäna en krona mer i mitt liv.

Skillnaden mellan de båda frihetsnivåerna är dock mindre än man kan tro då jag i den fullständiga ekonomiska friheten även räknar in tjänste- och privatpension från 55 års ålder. Detta beror på att grundläggande ekonomisk frihet troligen kommer att nås innan 55 års ålder medan fullständig ekonomisk frihet kommer att nås tidigast vid 55 år. 

3 kommentarer:

  1. Grymt bra jobbat! Nära nu :-) Gillar din graf skarpt! Hoppas på en explosionsikon eller dylikt i grafen när den blåa och röda linjen slutligen möts!

    Vad kommer du alltså sikta på i form av extrajobbsinkomst? Minst 7000-8000 kr/mån netto? Eller ännu mer? Vad tänker du för arbetsgrad (även om det är på timmar, varierande, projektbaserat etc) - vad vill du sträva efter? 20%? 30%? 50%?

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! När röd och blå möts kan jag lova en känsloexplosion och att även lägga in en ikon är en jättebra idé.

      Vad gäller extrainkomst siktar jag mycket lägre, 3.000 kr/mån kanske. Vad är inte löst ännu och därför inte arbetsgrad eller fördelning av timmar över året.

      Fullständig ekonomisk frihet kommer troligen nås som 55-åring år 2025 med ca 14.000 kr/mån i utdelningar och 6.000 kr/mån i tjänstepension = fullt tillräckligt för att försörja en person med marginal. Extrajobb ska alltså inte behövas men ska ge lite extra och vara roligt att jobba med.

      Radera
    2. Ah ok, hade glömt bort din tjänstepension :-) Gött att ha det så i kalkylen! 3000 kr/mån går att göra på i princip vad som helst om man är tidsmiljonär :-)
      /Arbetsplanen

      Radera