torsdag 25 mars 2021

Att öka differentieringen lugnar magen

Efter att tidigare ha haft +90% i svenska papper har jag under senaste året kraftigt ökat de utländska, främst amerikanska, inslagen i portföljen.

Även om jag är långsiktig tittar jag nästan dagligen till portföljen och det är helt klart ofta så att när de svenska papprena går ner så går de utländska upp. Och tvärtom.

Idag t ex är mitt konto "ISK Sverige" ner 17.700 kr (-1,4%) medan "KF Utland" är upp 10.000 kr (+1,7%). Hade de varit lika stora (långsiktigt mål) hade de tagit ut varandra ännu mer.

Differentiering är helt klart bra för magen!

4 kommentarer:

  1. Håller med, det hade dock inte Warren Buffet gjort.

    Ibland straffar det sig dock, som förra året då vi fick covid-raset samtidigt som dollarn försvagades rejält. Då hjälpte ingen diversifiering i världen. Igår var lite kul, de svenska gick ner 0,5%, medan de utländska med dollarbolagen i spetsen gick upp 0,6%. Blev ändå en nettoökning till slut.

    Det finns många fina bolag i USA, speciellt för utdelningsjägare. BDC och REIT är två bolagskonstruktioner som vi saknar här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Covid slog hårt över hela linjen och slog ett hårt slag i magen. Men klarar man inte det ska man inte vara på börsen.

      Mitt mål är inte att bli stenrik utan att skapa trygghet via passiv inkomst. Då passar det att stegvis köpa in hyggligt stabila papper och differentiera.

      Jag har satsat mest på amerikanska dividend aristocrats bla på rund av att utdelningen är stabil och dels då belåningsgraden är hög (Krävs minst 70% belåningsgrad för att räknas in i Nordnets belåning med rabatterad ränta). REIT är tyvärr inte med där och det stör mig att 70%-kravet jag har diskar många aktier.

      Tack för att du kommenterar!

      Radera
  2. Instämmer med inlägget och snålgrisens kommentar. Valutorna och bolagen är ändå så sammansvetsade att det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen ändå. Såg någon som hade 100% evolution gaming, värt ca 15 mille. Visst EVO är ett bra bolag men :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle nog aldrig kunna ha mer än 5% i ett bolag (utom investment som ju ändå är som flera bolag).

      Hur "svenskt" är egentligen våra svenska multisar tänker jag på ibland (ABB, Volvo, Atco...)?

      Har en kompis som hade alla pengar i en svensk energidryck (minns inte just nu vad den hette) och lånade pengar och köpte mer och den steg och steg och man fick höra om det varje gång vi träffades. Och sedan kraschade det och allt blev tyst. Han har inte hämtat sig nu 20+ år senare.

      Han har även flera gånger varit med i pyramidspel med katastrofalt resultat.

      Tack för din kommentar!

      Radera