onsdag 3 mars 2021

Antag att jag bommar utdelningsmålet för FIRE

Jag räknar med att behöva totalt 20.000 kr/mån netto för kunna att gå i pension 2025-01-01 vid 55 års ålder.

De 20.000 kr ska komma från utdelningar, privat- och tjänstepension.

  • Antag att jag "bara" har 19.000 kr/mån varav 14.000 kr/mån är utdelningar.
  • Antag vidare att portföljen har en utdelningstillväxt på 2% mer än inflationen.

I stället för att jobba ytterligare tid för att nå 20.000 kr/mån kan jag under några år sälja av en ytterst liten del av portföljen för att fylla upp till 20.000 kr/mån och låta utdelningarna komma upp till målet av sig själv. Jag menar: inte FAN kan jag jobba ett ytterligare år för att det saknas sketna 12.000 kr/år. Då måste det vara bättre att sälja av lite. Eller möjligen ha en lite buffert för konsumtion vilket blir samma sak.

PS Jag är inte beredd att ha en lägre konsumtionsnivå de första åren som pensionär. Detta beror dels på att kostnaderna kommer att vara extra höga då jag ska byta boende och men framför allt att jag som "ung" pensionär hoppas ha energin att hitta på mycket saker (resor, hobby mm).

10 kommentarer:

  1. Skit i utdelningsaktier.
    Förstår cashflow fördelar och utdelningstillväxt som är större än inflationen. Men vad händer om ett utdelninsbolag kursar. Då försvinner ännu mer av utdelningarna. Kör lite indexfonder istället. De är självsannerande. Dvs bolag som presterar sämre faller ur indexet enligt den förprogrammerade algoritmen. Då tar man känslorna ut ur ekvationen. Något som det inte talas om är att en fond inte kan gå i konkurs. Det känns då tryggare att använda denna strategi när man är pensionär. Därefter används 4 eller 5 procent regeln för uttag. Dessutom har fonder generellt bättre belåningsgrad en aktier då dessa är differentierade i sig själva. Det kan vara bra vid eventuell portfölj belåning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte orolig för att företag kursar då jag max ska ha 5% i ett bolag (utom investmentbolag).

      Men indexfonder har jag funderat på, inte minst då man vara väldigt passiv som pensionär. Nu är jag dock lite för intresserad och tror intresset skulle gå ner med indexfonder.

      Har också funderat att använda 5% uttag men med tak och golv för uttaget beroende av portföljvärdesförändringar (se http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2018/10/vanguards-dynamiska-hybridmodell-en.html). Då blir utdelningarna helt irrelevanta och jakten går i stället för ett tillräckligt portföljvärde.

      Belåningsgrad är en urvalsfaktor när jag väljer aktier och jag väljer alltid minst 70% (oftast 80-85%) till belånade konton, så skillnaden är inte så stor där.

      Jag har en teori om att om man köper stabila gamla företag som man kan ha resten av livet så kan man uppnå en lägre förvaltningskostnad än indexfonder. Men då kan man inte hålla på och byta aktier för mycket.

      Tack för input. Behöver ibland se saken från ett annat perspektiv än från oss utdelningsjägare.

      Radera
  2. Hallå US! Håller med, inte värt det. Ett mellanting är väl att jobba ett antal extra månader, 1-12 st extra beroende på vad man kan o vill, och fylla på ett riskfritt räntekonto med pengar. Från detta konto kan ju sen den extra tusenlappen eller två tas under rätt lång tid. Med månadspar på 10 tkr ger ju 3 månaders extra jobb 1000 kr extra per månad i 2.5 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att jobba några extra månader kommer alltid att ge ett bra tillskott (one more year syndrome). Men man måste våga ta steget annars har vi misslyckats.

      Antagligen kan det bli det en fråga om HUR trött man är på att jobba då den dagen kommer.

      Radera
  3. Jag är delvis inne på det okänd 18:38 skriver! Strunta i utdelningsaktier som sådana, annars är det lätt att fastna i aktier med hög DA, hög utdelningsandel och låg utdelningstillväxt... Sen kommer utdelningssänkningen och det efterföljande raset som ett brev på posten efter ett eller ett par år! Eller ännu värre, att satsa på preferensaktier och/eller D-aktier i unga år som skadar den långsiktiga avkastningen. Satsa istället på aktier med en lägre utdelningsandel (ca 30-50%) och iaf en viss tillväxt som kommer att generera en högre totalavkastning i det långa loppet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är oxå delvis inne på att strunta i utdelningsaktier. I stället satsa på maximalt portföljvärde som så klart nås med bästa totalavkastning och högsta sparandet.

      Radera
    2. Alla är vi olika. Jag har en del investment bolag. Men mesta dels har jag fonder. Historiskt har känslorna och det egna egot ställt till det för mig och andra. Det är svårare att sälja ett specifikt bolag om man valt det själv. Med fonderna är det lättare att sälja för då har jag inte valt innehållet själv. Det blir lite som i fotbollslandskamp. Vid värdeminskning så förlorar fonden för att fondförvaltaren är dålig och tog ut fel startelva. Men vid värdeökning så vinner alla tillsammans för vi är så himla bra i indexfamiljen.

      Radera
    3. Nu blev det tok. Fondförvaltare tar inte ut startelvan i indexfonder utan det gör algoritmen. Hade lite otur när jag tänkte. Poängen är att man inte sitter med ett enskilt bolag för länge som i ett destruktivt förhållande. Om jag ger det en chans till kanske det vänder syndromet.

      Radera
  4. US!

    I mina ögon är du redan redo - du har en portfölj på nästan två mille och en lägenhet i Stockholm som du ska sälja.

    - Vet inte vilken del av Småland du vill till (jag utgår ifrån Jönköping men har koll på både norra och södra delen av Småland) men en kåk utanför städerna går ju inte loss på mycket mer än en miljon.

    - Hittar du sedan ett jobb så kommer det att gå runt och du kan låta pengarna ticka på några år. Om du räknar med 20tkr/månad i FIRE är det inte jättehöga krav för att hitta ett jobb som täcker detta under ett par år.

    - Omedelbar höjning av livskvalitén :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Tack för svar. Jag har definitivt kommit en bra bit mot FIRE, men framme känner jag inte mig. Får jag behålla hälsan och jobbet fram till 2025-01-01 kommer jag troligen klara det.

      Lägenheten har lån och efter att skattmasen, mäklaren och banken fått sitt återstår ungefär så mycket att jag kan casha ett hus (1-1,5 MSEK) i Småland. Någon gång inom troligen 10 år kommer jag att ärva ett halvt skuldfritt hus som är helt OK och om jag löser andra halvan och flyttar in blir kalkylen avsevärt bättre.

      Angående del av Småland är det södra delen. Av någon anledning trivs jag bäst på den latituden varför även Blekinge, Södra Halland och Norra Skåne är i spel. Yes, ett bra hus utanför centralorterna ligger på 1-1,5 MSEK. Finns billigare men de är inte bra.

      Har en tanke på att jobba heltid 2 månader på vintern per år för att täcka upp eller om det inte behövs: guldkanta. Erbjudande finns redan...

      Omedelbar höjning av livskvaliteten: med tillräcklig ekonomi i ryggen skulle mitt lite höga blodtryck troligen också sänkas direkt.

      Radera