onsdag 17 juni 2020

Version 2: Min pensionsplan komprimerad till EN graf

Mitt nästan nya inlägg där jag visar min pensionsplan som en enda graf var lite förenklat och jag gör därför en ny version.

Värdena bakom grafen bygger på de bästa beräkningar och uppskattningar jag har i dagsläget.

Fas 1 - Uppbyggnadsfasen (47-54 år)

Som 47-49-åring såg det ut som att utdelningarna år för år bara skulle öka och öka via återinvesteringar, nysparande och utdelningstillväxt, men så kom Corona och skapar ett rejält hack i kurvan nu som 50-åring.

Nästa år och åren därefter till dess jag fyller 55 år hoppas jag att utdelningarna är uppe där de ska vara igen, men detta är långt ifrån säkert. Det finns även andra risker såsom arbetslöshet eller sjukdom som kan hota nysparandet.

Fas 2 - Uttag av privat- och tjänstepension (55-64 år)

Vid 55 år är planen att sluta jobba. Konsumtion möjliggörs i stället genom ta ut all privat pension och tjänstepension fram till 64 år samt även ta ut utdelningar.

Även om jag slutar nyspara och tar ut alla utdelningar räknar jag med att utdelningarna kommer att växa med mer än inflationen då jag kommer att ha kvar mina värdebolag snarare än att köpa högutdelande skräpaktier. Detta gör att första året troligen blir det fattigaste och att det sedan bara blir bättre.

Privat- och tjänstepension tror jag är den stabilaste delen av mina inkomster då lagstiftaren troligen inte vågar ge sig in och reglera privata uppgörelser. 

Fas 3 - Byta boendeform och geografi (55- år)

Fas 3 följer tätt på fas 2. Genom att sälja min belånade bostadsrätt i Stockholm och köpa mig ett obelånat hus i Småland vill jag uppnå 3 saker: få ett bättre liv och boende, bli helt skuldfri samt frigöra kapital för att investera i utdelande aktier. Däremot tror jag inte att boende i hus varken blir billigare eller dyrare än lägenhetsboende.

Mina trogna läsare ser nu att jag inte riktigt når upp till de 20.000 kr/mån netto jag vill ha när jag slutar arbeta och det är mycket möjligt att det får bli arbete något år efter 55 år. Alternativet är att utveckla ett batteri med sidoinkomster. Då tänker jag på cashback, annonsintäkter, paneler och annat man kan göra hemifrån.

Nivån för utdelningarna när överlikviden investerats beror så klart på vad jag får för min lägenhet och vad jag betalar för huset. Även dessa utdelningar räknar jag med kommer växa över tid, men här kanske det vore bättre idé att satsa på högutdelare?

En annan möjlig användning av överlikviden är att göra en amortering på aktiebelåningen som troligen bör vara lägre eller ingen alls som pensionär.

Fas 4 - Uttag av statlig pension (64- år)

Nedan använder jag lagstiftarens senaste regler även om det komma att ändras innan jag är där. Tidigaste uttag av allmän pension är 64 år. 

Från 65 år (kommer troligen höjas) finns det garantipension för de med de lägsta pensionerna och från 66 år är skatten på pension lägre. Detta syns som de 2 gröna trappstegen i grafen ovan.

Avslutning

Mina pensioner vet jag ligger i bottenskiktet, men trots det är det de som gör att jag kommer att kunna gå i pension vid 55-56 års ålder. Mina bekanta kommer trots bättre karriärer (och pensioner) inte kunna gå i pension förrän vid 65+ år, men det beror på att de inte har något kapital sparat.

Pensioner tillsammans med utdelningar från en portfölj som bör hamna på "bara" dryga 3 MSEK.ska räcka för att ta mig i mål.

6 kommentarer:

 1. Mycket intressant, tack. Jag hoppas utdelningarna kommer tillbaka till tidigare nivåer, så att din plan ”nästan” fungerar.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Pre-Corona hade jag en utdelningsprognos som var svagt stigande hela tiden men nu känns allt så osäkert...

   Radera
 2. Hallå US. Hoppas du slutar sälja reklamplats för det är väldigt störigt...

  Har lite svårt att tolka diagrammet även i ny tappning. Har du ingen ips/tjänstepension eller tolkar jag diagrammet fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du reklamen stör? Själv kan jag filtrera bort den ganska lätt när jag läser. I vilket fall är det ett experiment som ska utvärderas vid årsskiftet.

   Det mörkare blå fältet som finns mellan 55-64 är BÅDE privatpension (IPS) och tjänstepension och uppgår till drygt 5.000 kr/mån netto under alltså 9 år för att sedan upphöra. Detta är inget problem för från 64 år är totalinkomsten ändå fullt tillräcklig med +20.000 kr/mån.

   Radera
 3. Väldigt intressant plan, ser ungefär ut som våran, dock satsar vi på mer kapital, vilket behövs då en familj på fru och två barn ska dras runt. Frun vill sluta jobba samtidigt som jag, så där kommer vi inte att ha någon extrainkomst.

  Nyfiken, kan du ge några exempel på "högutdelande skräpaktier."?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Med fru och barn blir allt mer komplicerat. Särskilt om man har olika mycket kapital (nu eller kommande arv). olika lön, olika ålder, olika lust att jobba etc. Min bror har det så och det kan bli svårt att synka.

   Ni tänker sluta jobba "redan" innan barnen är utflugna alltså?

   Högutdelande skräpaktier, tja, jag gör inte inte mycket aktieanalys på sistone, men i min tidiga utdelningsjakt hade jag bl a SAS Pref och Ratos som kvalar in som skräp.

   Radera