tisdag 26 november 2019

z2036:s sparkalkylator

Jag har länge försökt räkna på om det är rimligt att jag ska kunna gå i mål med min pensionsplan 2025.

Mina egna simuleringar i Excel har jag inte varit nöjd med och har därför inte presenterat resultaten här på bloggen.

Jag bestämde mig därför för att använda z2036:s Sparkalkylator Deluxe som troligen är den bästa som finns där ute.
Eftersom det är första gången jag använder sparkalkylatorn väljer jag att bara ställa in de parametrar som syns direkt när man öppnar kalkylatorn. En annan gång kanske jag går in och finjusterar min prognos.

1. Jag valde Månadsinsättning 15.000 kr/mån då jag sparat runt detta de senaste 2 åren även om jag tror det blir tufft att hålla framöver.

2. Värdeutveckling väljer jag 8,5% då det är vad börsen avkastat i snitt läste jag någonstans. Jag är dock öppen för att använda en annan siffra, men det ger ingen avgörande skillnad i prognosen med vare sig 6 eller 10%.

3. Som ingående värde tar jag dagens 1.615.000 kr i portföljvärde, lägger till december månads nysparande ca 15.000 kr och räknar med oförändrad börs fram till årsskiftet. Då får jag ett Ingående värde på 1.630.000 kr vid 2019-12-31.

4. Min sparhorisont är numera relativt kort och jag skriver in Spartid 5 år (2019-12-31 t o m 2024-12-31). "Bara" ett ytterligare arbetsår ger stor inverkan på värdet.

Genom att alltså bara lägga in dessa 4 värden får jag ovanstående prognos. Alla andra värden inklusive de som göms bakom plustecknena lämnar jag alltså på sina defaultvärden.

Ett fantastiskt bra verktyg z2036 har skapat!

Analys

Numera räknar jag med att ha viss belåning även som pensionär även om det blir lite lägre än idag.

Med 3,4 MSEK i eget kapital (nominellt) räknar jag med en belåning på 1,1 MSEK och alltså ett totalt kapital på 4,5 MSEK. Detta motsvarar ett utnyttjande av 75% av belåningsutrymmet vid lägsta ränta (idag har jag utnyttjat 81%).

Jag räknar med dagens direktavkastning på 4,3% och därför med 193.500 kr i utdelning (16.125 kr/mån). Det kan vara så att jag i någon mån växlar över till högutdelare när jag når uttagsfasen.

Det finns såklart en osäkerhetsnivå i prognosen både uppåt och nedåt, men säg att utdelningarna ganska säkert blir 14-18.000 kr/mån. Når jag "bara" 14.000 kr/mån kommer det bli lite knappt att gå i pension och jag får troligen jobba på en tid ytterligare. Når jag 16-18.000 kr/mån däremot blir det däremot inga problem att gå i pension som planerat 2025-01-01.

Till detta kommer pensioner, eventuellt arv, trolig överlikvid från bostadsbyte men det får ligga utanför dagens scope.

4 kommentarer:

 1. Har testat denna sparkalkylator litegrand och den är bra. Kör lite prognoser i excel också vilka jag också är nöjd med. Det är kul och inspirerande att simulera framåt i tiden. Förhoppningsvis stämmer de en del också dessa prognoser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prognosen riktighet beror såklart på inputens rimlighet: skit in - skit ut.

   Är mer orolig över en stabil kalkylator för uttagsfasen. Sparfasen som vi är i nu får bli klar när den blir klar.

   Radera
 2. Mycket intressant genomgång, tack för den. Ska prova göra något liknande för egen del. Kalkylatorn finns där på hemsidan ? Är det ngt man måste ladda hem först ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fin kalkylator som körs direkt på hemsidan. Bara att experimentera med olika värden och få svar direkt. Observera att det finns fler parametrar under plustecknena.

   Radera