torsdag 16 augusti 2018

Stämpla A-kassa sista året innan pensionering

Jag har tidigare skrivit om att i stället för att gå direkt från arbete till att leva kapitalet så kan man leva ett drygt år på A-kassa med inkomstförsäkring (Pensionsplan 2025 rev 2018 avsnitt 5.3 och Göra en fuling) utan en tanke på att ta något jobb.

Det gäller bara att sköta aktivitetsrapportering så att man inte blir avstängd.

I princip blir det som att arbeta en tid ytterligare, men med mindre lön (Arbeta ett år ytterligare).

Idag tänkte jag ge mig på en beräkning över hur mycket detta kan ge och lämnar det moraliska därhän.

1. Ersättning från A-kassa med inkomstförsäkring (och tillägg)

Min plan är att sluta arbeta 2025-01-01 och om jag säger upp mig själv blir det en karensperiod på 6 +45 = 51 arbetsdagar. Därefter börjar den 300 dagar långa ersättningsperioden, som alltså inte blir kortare för att jag säger upp mig, utan bara flyttas fram. Slutdatum för A-kassan blir därför runt 2026-05-01.

Mitt fackförbunds inkomstförsäkring med tillägg ger nästan utan lönebegränsning 80% av lönen i 200 dagar och 70% av lönen i ytterligare 100 dagar.

Ersättningen beräknas nedan:


I stället för att plocka ut pengar från mitt egna kapital kan jag alltså under 16 månader plocka ut ungefär 15.000 nettokronor per månad från A-kassan. Eller om man bara räknar de 13,5 månader jag faktiskt får ersättning, ca 18.000 kr/mån.

De första 2,5 månaderna blir helt utan ersättning, men det klaras med en trolig rejäl slutlön (semester, flex, komp).

PS Jag är idag med i A-kassan men inte i facket. Inkomstförsäkringen har 18 månaders kvalificeringstid.

2. Leva på A-kassan eller utdelningar/pension?

Året med A-kassa kan jag välja på att 

 1. Börja plocka ut utdelning, privat- och tjänstepension till konsumtion precis som om jag inte hade plockat ut någon A-kassa och i stället t ex köpa nya aktier för A-kassepengarna.

 2. Skjuta upp pensionsuttagen och utdelningsuttagen ett år för att i stället leva på A-kassepengarna.
Det borde vara ett sorts nollsummespel.

15 kommentarer:

 1. Nu gör du fel. Vi skall inte använda A-kassan på detta vis. Det är en försäkring som vi har om oturen drabbar oss. Var rädd om försäkringen, använd den endast om du blir ofrivilligt arbetslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är 48 år och har inte utnyttjat välfärden mycket mer till än en lång universitetsutbildning och skulle vilja ha lite mer valuta för mina inbetalda pengar.

   A-kassan och inkomstförsäkringen är dock inte en del av välfärdssystemet (till viss del) utan är just försäkringar, så lite som försäkringsbedrägeri känns det.

   Jag känner ju ändå att jag har en ängel på en axeln och en djävul på den andra i denna fråga, men jag var tvungen att räkna på det.

   Det kan dock finnas skäl att säga upp sig från en arbetsplats.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Du missar jobbskatteavdraget samt insättningar till tjänstepension om du har a-kassa. Blir en hel del cash du missar där. Räkna om gör rätt.... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Jag ersätter alltså total sysslolöshet med uttag från utdelningsmaskin & pension med en A-kasseperiod. Bara ekonomiska plusposter alltså, inga minusposter.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. T o m är det så att A-kasseersättningen ger någon krona till den allmänna pensionen långt senare.

   Radera
  3. Fast det är alltid mycket mer lönsamt att stå ut ett år till på jobbet.
   Framförallt för jobbskatteavdragets skull. ��

   Radera
  4. Såklart det är mer lönsamt att arbeta än att inte göra det, och så ska det vara. Har skrivit om det http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2018/04/paverkan-pa-konsumtionsutrymmet-genom.html . Tyvärr inga siffror, men jag tror jag kommer göra ett uppföljningsinlägg med siffror någon gång.

   Radera
 3. Tänker du gå med i facket 18 månader innan du säger upp dig? Du får ju mellan 311-464kr mer i månaden men å andra sidan så kostar ju fackavg rätt mycket..Det går kanske jämnt ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltså 311-464 kr före skatt per DAG som ersättning från fackets försäkring i räkneexemplet.

   Fackavgiften med inkomstförsäkring + tillägg kostar en knapp femhundring i månaden. Eller mindre då fackavgiften är avdragsgill numera.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. du ska anmälas jävla idiot är du babbe eller som ska utnyttja våra system

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt ville jag försöka hålla inlägget om ekonomi och inte moral, men det var svårare än väntat att få fram.

   Till viss del är jag nöjd över din upprördhet. Det betyder att samhällskontraktet kanske inte är helt brutet ännu. Jag trodde kanske att roffarmentaliteten tagit över på de flesta håll.

   Tack för att du kommenterar.

   Radera
 5. Är det verkligen värt att hamna i Arbetsförmedlingens klor frivilligt? Gå förbi närmaste kontor och se vilket klientel som huserar där. Svindyra Mercor på kundparkeringen och slöjor och niqabs så långt ögat kan se.
  Du lär garanterat känna dig som en etnisk minorotitet när du tar en kölapp till receptionen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har vi en ny infallsvinkel förutom den ekonomiska och den moraliska.

   Då menar jag att ska man verkligen avsluta sitt arbetsliv genom att nedlåta sig till att ränna på Arbetsförmedlingen, skensöka jobb för att behålla ersättning etc. Jag har tänkt på detta men skrev inget i inlägget.

   Rent psykologiskt är det säkert bättre att sluta med flaggan i topp. Jag är absolut inte säker på att genomföra det jag skriver i inlägget.   Radera
 6. Vilket fackförbund är du med i? Mitt fack erbjuder bara 150 dagars inkomstförsäkring. Lär väl aldrig behöva utnyttja den, men man vet ju aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte med i något fackförbund alls just nu. Vill inte heller säga vilka fackförbund jag har att välja på, men det är ett par, tre olika.

   Radera