fredag 2 februari 2018

Sparkvot utan och med utdelningar!

Jag tänker idag inte propagera för om man ska ha med utdelningar med eller ej i sparkvoten. Hoppas inte ni läsare blir för besvikna.

Själv använder jag sparkvot inklusive utdelningar, men förstår att det har sina brister.

I stället nöjer jag mig med att visa mina egna sparkvoter på rullande 12 månader sedan jag blev utdelningsinvesterare hösten 2016:


I början följs kurvorna åt ganska väl vilket såklart beror på att jag inte hunnit få så mycket utdelningar ännu. Sedan utdelningarna börjat trilla in har skillnaden mellan de 2 sparkvoterna stabiliserat sig på ca 6 procentenheter, vilket jag tror är mycket mindre än vad många medbloggare förväntat sig.


Skillnaden borde dock öka när utdelningarna med tiden blir en större del av totalinkomsten, då utdelningarna väntas växa snabbare än löneinkomsten, åtminstone i procent, men i kronor kanske det fortfarande är lönen som växer snabbast.

Lite oväntat ser jag att sparkvoten utan utdelningar nu i januari ligger på 47,4% och alltså är ganska nära ett drömmål där halva lönen går till konsumtion och halva till sparande. Jag kommer att följa denna sparkvot för att se om 50% är ett möjligt mål, om inte i år så kanske nästa år.

4 kommentarer:

 1. Intressant!Jag har aldrig ens tänkt tanken att räkna in mina utdelningar i någon sparkvot. Å andra sidan bevakar jag inte min sparkvot heller, det händer att jag gör en blixtuträkning bara för att kolla var jag ligger ungefär. Likadant med lån som jag aldrig räknar in i något sparande, jag ser det helt enkelt inte så men alla är vi olika. Fortfarande imponerande att du kan ha sådan diciplin med nästan 50% i sparkvot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att skriva att sparkvoten = sparande/inkomst, men när man sitter där och räknar måste man göra flera överväganden, bl a angående amortering (speciellt på konsuumtionsköp) och utdelningar.

   Jag övervakar mina siffror vilket även verkar påverka dem i positiv riktning.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag tycker också att det är en intressant tanke, har inte heller tänkt tanken att räkna in bland annat utdelningar; att ta med med amorteringar mm känns dock lite för krångligt, även om det är motiverad och skulle höja sparkvoten markant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt långsiktiga sparkvotsmål inkl utdelningar är 0% (!). Detta uppnår jag när jag som pensionär lyfter och konsumerar hela min pension samt plockar hela min utdelning för konsumtion.

   Man kan säga att jag därmed definierat sparkvoten med slutmålet i åtanke. Tack för din kommentar!

   Radera