tisdag 19 december 2017

Uppföljning mål för 2017 och målsättning 2018

Mina mål finns formulerade på denna sida: http://utdelningssmalanningen.blogspot.se/p/blog-page.html.

Långsiktigt mål

Det långsiktiga målet att nå ekonomiskt oberoende har såklart inte nåtts under året. För detta skulle det behövas en rejäl spelvinst. Det långa målet är medvetet väldigt generellt beskrivet och får ligga kvar oförändrat även nästa år:
  • Mitt långsiktiga mål är att skapa en portfölj med så stor direktavkastning att jag kan behålla en behaglig levnadsstandard även om jag tar ut en tidig pension genom att komplettera pension från det allmänna, tjänstepension och privat med en direktavkastning.
  • Mitt långsiktiga reservmål är att skapa en portfölj med så stor direktavkastning att jag kan behålla en behaglig levnadsstandard även om jag tar ut en tidig pension genom att komplettera pension från det allmänna, tjänstepension och privat med en direktavkastning samt sälja av lite av portföljen varje år.

Kortsiktiga mål

Uppföljning kortsiktiga mål 2017

Intressantare då är de kortsiktiga målen som formulerats så här för 2017:
1. Ha placerat hela kapitalet i företag som jag långsiktigt tror på.
2. Sparkvoten för 2017 ska vara minst 50,0% (Uppnådd sparkvot 2016 44,0%).

Jag vill nog påstå att jag lyckats med att bara ha aktier jag tror på. Tanken med detta mål var att få låga courtagekostnader genom att hela tiden bara långsamt öka innehavet i "mina" företag och aldrig sälja något. Målet i sig var ganska vagt och går inte att mäta, vilket gör att det inte är med nästa år.

Sparkvoten för 2017 blev hela 53,4% vilket är riktigt bra och överstiger alltså målet med 3,4 procentenheter. Då har jag ändå justerat upp detta målet under året från att "spara en ansenlig del av lönen varje månad" via en sparkvot högre än de 44,0% det blev 2016 till det mer långsiktiga drömmålet 50,0% som alltså även det överträffades rejält.

Formulering kortsiktiga mål 2018

Sparkvot

Ett sparkvotsmål tycker jag är riktigt relevant och behåller det för nästa år. En bra sparkvot möjliggörs av en bra löneutveckling, en bra utdelningsutveckling, ett högt lönesparande och inte minst utgifter som hålls under kontroll. Eftersom såväl arbetslön, utdelningar som sidoinkomster väntas öka mer än inflationen nästa år ska det trots årets höga sparkvot gå att höja målet en aning utan leva ännu mer sparsamt.

Därför lägger jag sparkvotsmålet på 54,0% för 2018. Målet följs upp månadsvis på rullande 12 månader, för innevarande månad och ackumulerat för innevarande kalenderår i mitt Google kalkylark Sparkvot.

Målet är rimligt då jag 2017 haft en genomsnittlig total nettoinkomst på 31.270 kr/mån och haft utgifter på 14.577 kr/mån vilket gav sparkvoten 53,3%. Nästa års totala inkomst bör kunna bli 33.000 kr/mån och då skulle sparkvoten bli 54% med utgifter på 15.180 kr, vilket är rimligt då bl a min CSN-amortering och bostadsrättsavgift höjs kraftigt nästa år. Dock minskar antagligen (rörlig ränta) räntekostnaderna för bolån nästa år p g a bankbytet. Detta mål uppfattar jag inte som speciellt offensivt, men rimligt utan att totalt strypa alla nöjen.

Jag tycker faktiskt detta räcker som kortsiktigt ekonomiskt mål, då ett högt sparande som investeras i utdelande kvalitetsaktier automatiskt tar mig närmare slutmålet.

Karriärsmål

Nytt för i år är karriärsmål. På nuvarande arbetsplats trivs jag mycket bra, men utvecklingen har avtagit och jag är mer i en förvaltande fas än tidigare. Dessutom känns lönen lite låg.

Därför lägger jag in följande mål med undermål. Under året ska jag uppdatera CV, skicka in några jobbansökningar och förhoppningsvis gå på ett par intervjuer som ska leda till ett jobberbjudande med bättre villkor än jag har nu, även om jag inte är säker på att jag byter jobb ändå.

Avsikten är att se om de senaste årens erfarenheter har förbättrat mitt marknadsvärde vad gäller både pengar och bra jobb.

Även om jag stannar kvar på samma jobb borde jag försöka hitta något att utveckla där under året.

Hälsomål

Det tredje målet är ett hälsomål. Under året ska jag dels sköta mathållningen bättre och dels röra mig mer. Målen är att gå under 100 kg och ha genomfört 100 fysiska aktiviteter. Detta är inget aggressivt mål, men skulle ändå vara ett rejält steg upp mot 2017. Detta betyder att jag månadsvis ska logga vikt och antal fyspass.

Delmål

Delmålen är mål som nås på väg mot slutmålet.

Jag försöker att inte ha för många delmål, utan det ska betyda något när ett delmål passeras.

Under 2017 har jag uppnått 1.000, 2.000 och 3.000 kr/månad i utdelningar på rullande 12 månader. Dessutom har jag precis i slutet på året nått 1 MSEK i portföljvärde. Detta är en väldigt snabb utveckling, men då hade jag gammalt kapital som investerats efter hand.

Under 2018 kommer tillfört kapital endast komma från lönesparande, sidoinkomster, återinvesterad utdelning och ökad belåning. Jag är helt säker på att nå 4.000 kr/månad i utdelning. Det finns även vissa möjligheter att nå 5.000 kr/månad samt 100.000 kr i ackumulerad utdelning sedan start.

2 kommentarer:

  1. Härliga mål Utdelningssmålänningen! Det ska bli kul att följa din resa när det gäller både ekonomin och det andra. angående hälsa kan jag tipsa om att bara vandra i skogen, typ ta med mat och kaffe och utforska lite. Själv tycker jag det är tråkigt att springa och bara gå för att utan gör hellre aktiviteter :).

    Jag lade till dig på min blogglista förresten! :)

    Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren och hejaropen!

      Bor i Sthlm nu (men inte vid pension) så skogen är lite långt borta.

      Jag la till dig också, trodde jag hade gjort det, men har tydligen följt länkar från andra bloggare när jag läst dig.

      Radera