I frysen fanns när jag tog över huset efter pappa frysta jordgubbar, blåbär och lingon. Under våren har jag flera gånger kokat sylt (jordgubbar, blåbär och lingon) i brödmaskinen och jordgubbarna och blåbären är nästan slut men lingon fanns det mycket kvar. Lingon är underbart men det är inte det mest användbara bäret och förutom sylt var lingondricka det enda jag kunde tänka på.
Åldern på bären är lite oklart men 2024 är det helt säkert inte och troligen inte 2023 heller. 2022 är det sannolikt och vad jag förstått ska de vara säkra att äta även om kvaliteten försämras.
Anledningen till att jag gör detta nu är för att lämna plats för årets bär i frysen.
Jag har aldrig gjort saft men hur svårt kan det vara?
Förberedelser
- Köpte in några 1 liter Korken-flaskor från Ikea då de ger ett mycket trevligare intryck än en PET-flaska. Även om de kostar några kronor räknar jag med att de ska hålla många år.
- Tidigare i vår-sommar har jag inventerat vinden och där hittat en saftsil så det behövde jag inte köpa. Där finns även en Saft-Maja där man ångar saft i stället för att koka den - det får bli ett senare projekt att prova den!
- Recepten online skiljer sig en del åt men jag valde detta på Expressen dels för att det hade ganska lite socker och dels för att det använde ett nytt koncept för mig: Eftersaft - där man kokar bären en andra gång!
Genomförandet
Själva saftningen var väldigt enkel och det var bara att följa receptet. Inga överraskningar alls. Det enda är väl att man kanske ska göra lite större sats då jobbet är det samma som för en liten - men denna gång ser jag som en testomgång.
Trots enkelheten har jag aldrig kokat saft tidigare vilket såklart beror på att jag tills nyligen arbetat och och bott i Stockholm. Men nu med ett liv i FIRE så blir prioriteringarna annorlunda.
Resultatet
Resultatet var jättebra, möjligen att saften var väl syrlig och att jag nästa gång använder mer socker. Eftersaften blev även den bra även om den har markant mindre bärsmak så känns det rätt att använda bären maximalt. Där räckte sockret absolut. Saft med is har varit underbar att ha nu när vi haft 30 grader några dagar.
Hållbarheten på saften antar jag ska vara mycket bra då jag aldrig sett dålig lingonsylt hemma - detta beror på att lingon innehåller eget konserveringsmedel. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om vinbär, jordgubbar mm.
Det ska också bli intressant att smaka saft på nyplockade bär senare i år.
Det har varit dåligt med ekonomi på bloggen på sistone men i vilket fall så kostade saften om jag räknar med gratis bär ca 6 kr för sockret till både saft och eftersaft och någon krona ytterligare för el. Detta är helt klart prisvärt för 1,2 liter saft och 1 liter eftersaft men mitt primära mål med sådana här små projekt är att att höja kvaliteten på min mat samt att höja självhushållningsgraden. Såklart man egentligen ska koka saft när det är kallt ute och man får nytta av värmen.
PS På bilden är det den ljusare eftersaften till vänster och saften från det första koket till höger.
Bra jobbat !! Jag har faktiskt aldrig gjort lingondricka/saft, antagligen eftersom jag dricker väldigt lite saft. Lingonsylt gör jag några gånger per år, används mest till palt.
SvaraRaderaDäremot har jag gjort vin som delvis har innehållit lingon (och andra bär och äpple) med "äkta" starkvinsjäst. Det var för snart 40 år sedan, jag var intresserad av vinframställning, matlagning och kombinationen av det.
Tack, jo jag är nöjd. Ingen lingondricka för dig alltså - trodde det var norrländskt. Lingon använder jag till kroppkakor, raggmunkar, köttbullar, blodkorv, kåldolmar mm. Dock inte på havregröten! Palt däremot är inte så stort i Småland...
RaderaJag har aldrig gillat vin - tror inte jag druckit en 3l-box totalt i livet. Äppelcider/äppelmust skulle jag viljat prova om jag hade haft tillgång till mycket äpplen - vilket jag inte har.
Mamma brukade göra många olika sorters saft, fast det tog aldrig riktigt skruv hos mig. I ungdomen gjorde jag någon variant av lemonad på citroner å diverse. Men det var som sagt lite väl mycket socker för att falla mig i smaken.
RaderaVinprovning höll jag på med i många år, vann någon rödvinsprovning. Nu brukar jag säga till personalen på Systembolaget, när de frågar om jag behöver hjälp, att "nä jag dricker bara för att bli full !!"
Själv är jag uppväxt på Bobs mycket mediokra apelsinsaft - vi hade den både i skidklubben och fotbollsföreningen. Hemma var det dock som hos dig mamma som gjorde olika sorters saft.
RaderaVa, vågar du säga så till personalen? Själv hittade jag i slutet på 90-talet på begreppet "alkiskasse". Första gången jag beställde fick jag förklara men nästa gång visste de vad det var.
PS Detta var på kontanttiden och för exakt 100 kr fick man 10 st 50 cl Sofiero med pant och kasse.
Ser gott ut. Men fruktvin är ännu godare, speciellt om man gör det på päron. :-)
SvaraRaderaLingondricka har länge varit en av mina måltidsfavoriter men som barn gillade jag sötare safter såsom jordgubbar.
RaderaFruktvin har jag aldrig gjort. Kir, vin från körsbär har jag fortfarande total avsmak från efter att ha blivit dålig av det i min ungdom för ca 40 år sedan...
Lite synd jag har så liten tomt (900m2) att det är svårt att få in fruktträd. Dessutom är startsträckan lång. Däremot har jag planterat valnöt och hassel strax utanför tomten.
Till detta håller jag ner alkoholkonsumtionen på order av hjärtläkaren. Förra året inget alls men i år ölade och snapsade jag på midsommar och det gick bra.