måndag 9 juni 2025

Vad kostar det att bada bastu?

Jag har i mitt ärvda FIRE-hus en bastu med ett elaggregat på 6 kW vilket låter ofantligt mycket när jag i övrigt sparat rejält på elen genom att bland annat byta till lågenergibelysning i hela huset (den vanligaste ljuskällan är Ikeas normallampa på 3 W som finns 1-4 st per armatur). 

Det är inte säsong för bastu nu (även om maj och början av juni varit osedvanligt kall) men till senhösten vill jag gärna krypa in i värmen och då vore det trevligt att veta vad det kan kosta.

Jag har läst på lite och då jag inte är någon tuffare bastare räknar jag med att 45 min uppvärmning (6 kW x 0,75 h = 4,5 kWh) samt ett bastubad på 20 min (50% gångtid x 6 kW x 0,33 h = 1 kWh) är tillräckligt, vilket då blir 5,5 kWh totalt.

Det mesta av värmen kommer dock huset husets värme tillgodo (säg 90% och att resten ventileras ut?) och hade jag haft direktverkande elvärme hade bastukostnaden blivit försumbar. Men nu har jag luftvattenvärmepump som väl har en effektivitetsgrad på mellan 3 och 4. 

Säg därför att jag får värme till huset på 1,5 kWh och därmed blir nettoelförbrukningen 4,0 kWh vilket kan bli en nettokostnad på 8-10 kr/bastubad vilket låter helt acceptabelt.

8 kommentarer:

  1. Jag plockade bort mitt elbastuaggregat och gjorde om bastun till tvättstuga...och byggde en vedeldad fristående bastu istället 5kvm med 10kvm relax/omklädning. För en bastu är ingen riktig bastu om den inte är vedeldad.... ;=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha - jag var faktiskt beredd på just den kommentaren från just dig :-) . Så intresserad är jag inte av bastu och skulle jag ha en vedeldad skulle det bli för stor ansträngning för mig att använda den frekvent. Likadant med de vedeldade badtunnor bekanta har. Har jag ens badat i vedeldad bastu? Inte vad jag minns just nu.

      Det får inte bli för jobbigt att använda sina grejer - jag sliter just nu med använda min nyinköpta Webergrill i stället för att bara vrida på spisplattan eller ugnen.



      Radera
    2. Det där med att bada bastu är en holistisk upplevelse, man varvar ner och låter det ta tid. Det ska ta tid och ge lugn och avslappning. Man fyller vatten i aggregat och hinkar, man tänder, man sätter sig på bastualtanen och ser ut över havet, man hör hur det sprakar och knäpper från skorstenen, man knäpper en bira och väntar på värmen, fyller på mer ved, kontemplerar.

      Då har man inte ens börjat basta ännu.

      Radera
    3. ” Då har man inte ens börjat basta ännu.” 👍🤙

      Radera
    4. Det där är en helt annan typ av bastubad hör jag. Jag tror bastutraditionen är starkare norröver också...

      Radera
  2. Varje krona i uppvärmningskostnad för en bastu är en väl investerad krona.

    Håller dock med NLI ovan, har man en gång testat vedeldad bastu så blir upplevelsen i elvärmd dito aldrig densamma igen. :-)

    SvaraRadera
  3. En bastu till hösten är inte fel, kan få fuktiga o ruggiga höstdagar att bli perfekta. Håller med om att vedeldad tillför ytterligare en dimension. Men den stora skillnaden är inte ved/el utan att vedeldade ofta (alltid?) har ett större stenmagasin som gör att man kan förånga större mängder vatten utan att stenen svalnar. Det finns även elaggregat med stora stenmagasin som fungerar lika bra som ved, men då måste man vända sig till de finska aggregaten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bastu är absolut en livskvalitetshöjare. Vedeldad bastu skulle ta plats, kräva jobb och kosta tiotusentalskronor och jämfört med elbastun som är i bra skick och där investeringen är tagen så är valet lätt.

      Elaggregatet funkar bra just nu men är ändå från mitten av 80-talet så om det skulle börja strula kanske man ska sikta lite högre.

      Radera