fredag 21 februari 2025

Renovering av oxbärshäck mot grannen (trädgård #1)

Hoppsan Kerstin, ett inlägg dagen efter det förra!

Förutsättningar

Om någon inte vet det så har jag bott och arbetet i Stockholm sedan 90-talet, men har nyligen avslutat mitt arbetsliv och är i full gång med att avsluta mitt Stockholmsliv till förmån för ett lugnare liv tillbaka i mitt barndomshem i Småland som jag förra året ärvde efter min far.

Jag är vid 54 års ålder fortfarande väldigt mycket nybörjare vad gäller trädgård och hus då jag bott i lägenhet hela mitt vuxna liv, så mycket jag skriver kan vara självklart för mina läsare. Eller rent av felaktigt. Men jag kommer att prova mig fram och hoppas att de misstag jag gör inte blir för kostsamma eller för arbetsamma.

Under det senaste året har jag börjat läsa på inom olika områden och har skrivit ner vad jag vill göra med hus och trädgård i två Word-dokument. Nu är det dags att börja sjösätta de olika projekt som finns i dokumentet och just detta kommer att kunna bli en lång serie av blogginlägg.  

Oxbärshäck

Mitt hus ligger i utkanten av en by och mot den enda grannen (en ferietysk som sällan är där) i väster finns en 30 m lång oxbärshäck som är original från byggåret 1973 som 2023 var ganska risig, mossig och gles. Pappa som då var ganska pigg ville att jag skulle ta ner den och börja om. Själv kanske jag hade nöjt mig med gallring med 1/3 per år i tre år för att det inte skulle bli helt naket mot grannen. Sagt och gjort, jag läste på, och så här gjorde jag:

2023-2024:
  • Föryngringsbeskar (klippte ner alla grenar till 10-20 cm) med lutande snitt för att vatten inte ska stanna kvar på snittytan och utan fläk under vårvintern när tjälen släppt och snön försvunnit, men innan den börjar växa.
  • Hela häcken flisades ner i en av mig nyinköpt kompostkvarn. Jag ville lägga tillbaka fliset i häcken men det ville inte pappa och det var ju fortfarande hans hus så jag körde in det i skogen.
  • Ogräs rensades (på min dialekt luka) bort och det gödslades.
  • Vattna om det skulle bli en torr vår - vilket det inte blev.
  • Många nya skott kom upp på våren, men där hål uppkommit planterades nya fröplantor som stått på tillväxt i trädgårdslandet.
  • Plantor för nära rabattkanten flyttades in mot mitten.
  • Häcken klipps både 2023 och 2024 för att den ska förgrena sig och bli tätare. En häck ska klippas så att den är lite bredare nedtill än upptill så att ljuset når bättre även nedtill för bättre tillväxt.
Problemet när solen kom åt jorden var att ogräset växte något kopiöst och jag insåg att jag måste täcka jorden för att minska ogräset.
  • I januari 2025 hämtade jag därför tillbaka häckfliset från 2023 som nu var halvkomposterat och lade i häcken.
  • Dessutom fick jag idén att flisa färska slyträd för att ytterligare minska ljusinsläppet till ogräset. Som bonus blir det snyggt i skogen utanför min tomt. Tyvärr lade jag på för tunt, kanske 5 cm, och när jag kommer ner igen i mars ska jag lägga på i alla fall 5 cm ytterligare. Det vanligaste felet vid täckning är att man är för snål med materialet - ljuset får inte nå ogräset!
  • 2025 kommer jag klippa häcken igen men släppa upp häcken ytterligare en bit och om ett par år har jag fått upp den till tänkt sluthöjd 150 cm. Då kommer häcken själv att hålla tillbaka ogräset under och jag behöver inte vara lika noga med flistäckning.

Avslutning

Detta är ett bra exempel på vad jag vill syssla med under min FIRE och varför inte då skriva om det? Skapa något med små resurser, lära mig något och få frisk luft och motion. Sådana projekt har jag hur många som helst och till framtida projekt ska jag försöka få med egna före- och efterbilder.

Det finns många ämne att skriva om men analysera aktier eller företag är jag faktiskt ganska trött på. Nej, hellre då husunderhåll, odling, fiske, träning, mat, självhushållning, natur etc.

torsdag 20 februari 2025

Long time no see

Ser att det är över 3 månader sedan jag skrev sist och tänkte skriva ett par rader innan alla tar bort min blogglänk.

Är detta en comeback? Nja, vi får se.


Börsen

Börsåret har börjat starkt, min ISK med ett urval svenska Large Cap-aktier har överpresterat OMXS30 något (10,40% vs 9,74%) vilket är trevligt.

Mitt KF med Globala Aktieindexfonder däremot har bara gått upp 0,73% vilket gör att jag totalt gått sämre än index (7,23% vs 9,74%). Men på längre sikt som 1-3 år har dessa fonder verkligen levererat så jag är inte orolig.

Optionshandeln ligger nere på grund av motivationsbrist.

Dessa tre delar utgör i princip alla mina värdepapper.


Privatekonomi och boende

Jag har dubbla boenden, dels BR-lägenhet i Stockholm och dels villa i Småland numera, vilket drar pengar bara i driftskostnader, och då har jag ändå inte börjat renovera på allvar ännu. Detta går inte i längden och är inte heller tanken.

Men jag tror att lägenhetspriserna i Stockholm är i stigande och att det kan vara bra att vänta lite till. Det gick en väldigt fint renoverad grannlägenhet i föreningen nyss för rekordbelopp och även om man drar av lite då min inte är riktigt lika fint renoverad så är läget lika, så börjar det bli priser jag är nöjd med. Detta är ju ren spekulation som man kanske inte ska hålla på med som "arbetsbefriad".

En lägenhet inte bara drar driftskostnader utan jag behöver likviden (efter alla kostnader, skatter och lån) i aktier/aktiefonder för att skapa löpande avkastning till min försörjning.

Innan A-kassan kommer igång efter avstängningsperioden på 2+45 dagar har jag behövt göra ett par uttag från kapitalkontona för att betala räkningarna - men det intressanta är att värdeutvecklingen på kontona samtidigt varit mångdubbel uttagen.


Arbetslöshet och A-kassa

Jag anmälde mig som arbetslös på Arbetsförmedlingen första dagen som man ska, men det här med A-kassan drog jag inte igång förrän 1/2 och har inte fått något A-kassebeslut ännu. Arbetsgivarintyget kom väl in till A-kassan ännu några dagar senare. Men om ett par veckor kan jag nog vänta mig ett beslut och min första utbetalning. Första ersättningsdag med 2+45 dagars avstängning ska enligt mina beräkningar vara 22/1 så det finns lite pengar innestående.

Tidrapporterar på A-kassan gör jag, söker jobb gör jag (knappt halvhjärtat), och aktivitetsrapporterar på Arbetsförmedlingen gör jag.


Hälsa

Träning och kost har jag väl skött OK, men det måste bli bättre. Under hela januari var jag i Småland och vädret varierade kraftigt - ena dagen snöskottning och andra trädgårdsarbete och just lågintensivt trädgårdarbete i flera timmar upplevde jag som den optimala träningen. Promenad med podd i öronen är också en favorit.

Strax innan jul fick jag den hjärtoperation jag väntat på under hösten (ablation vid förmaksflimmer). En natt på sjukhuset och sedan var jag hemma men fick ta det väldigt lugnt över jul och nyår. Om en månad blir det första återbesöket men vad jag känner har det lyckats. Men min stressnivå är också lägre. Det blev ingen resa till värmen som jag tänkt mig då jag visste att sjukhuset kunde ringa med en återbudstid för operation med väldigt kort varsel.


Framöver

Ska försöka läsa lite blogg framöver. Åker upp och ner mellan Stockholm och Småland under våren och ska fixa med båda ställena.  

Om jag ska fortsätta blogga, vad ska jag skriva om?
- Hur fungerar det att inte jobba? Socialt och ekonomiskt
- Renoveringsprojekt på hus & i trädgård
- Odling
- Träning och mat
mm

PS Det är Smålands landskapsvapen på bilden.