söndag 28 maj 2017

Uppföljning: När har jag råd att sluta jobba?

Jag har fått reaktioner privat och även på bloggen om det här med att sluta jobba så tidigt som möjligt och tycker att det är värt en uppföljning.


Årlig realisation av del av aktieportfölj vid pension

I mitt fall handlar det om jag inte har några arvingar att ta hänsyn gav mig idén att öka konsumtionen genom att sälja av en del av portföljen varje år. Denna idé har två huvudvarianter, en mild och en betydligt extremare:

1. Den milda varianten - Hålla utdelningen konstant i reella siffror

Om portföljen innehåller kvalitetsbolag med utdelningstillväxt på i snitt 5%, samtidigt som inflationen är 2% (så är det ungefär idag, kanske lite bättre) kan jag öka konsumtionen avsevärt genom att sälja av 2% av portföljen.

Exempel:
År 1: 100st aktier á 100kr med 4 kr (4%) utdelning ger 400 kr i utdelning helt enkelt.
År 2: 98st aktier á 100 kr (räknar med 0% värdeutveckling) med 4,20 kr utdelning (4 kr + 5%) ger 411,60 kr i utdelning samt 200 kr i likvid för försäljning av 2 aktier.
År 3: 96st aktier á 100 kr med 4,41 kr utdelning ger 423,36 kr i utdelning samt 200 kr i likvid för 2 aktier.

Observera att utdelningsökningen från år 1 till år 2 blir 11,60 kr trots aktieförsäljningen och gott och väl täcker den antagna inflationen på 2% eller 8 kr. Försäljning av 3st aktier hade i detta fall blivit lite för mycket.

Denna metod skrämmer mig inte så mycket och ska jag vara ärlig känns den mer trolig än nedanstående.

Ett alternativ till ovanstående, som inte möter lika mycket frågor trots att det borde det, är att vid pension byta ut mina kvalitetsbolag mot högavkastare (tänk preferens fastighet) utan eller med låg tillväxt. Resultatet blir det samma, bara det att jag inte har kvar mina kvalitetsbolag.

2. Den extrema varianten - Burn rate: försäljning av aktier så att inget finns kvar när den prognosticerade livslängden är uppnådd

Denna metod skrämmer mig en del, särskilt om jag räknar fel på livslängden eller det blir en rejäl dipp på marknaden. Dessutom blir metoden rent psykiskt svårare och svårare med tiden att genomföra då allt större del av likviden kommer från försäljning och allt mindre från utdelningar.

Ärligt talat tror jag inte jag vågar genomföra denna. På sin höjd skulle jag våga minska kapitalet en aning (men med stora marginaler att leva till 125 år (?)) genom att i exemplet ovan kanske sälja 3st aktier i stället för 2st.

Den aktive unge pensionären har större behov av pengar än den äldre

Om man som många utdelningsinvesterare vill gå i tidig pension har man troligen många aktiva år kvar vars aktiviteter gärna drar en del pengar. När vi blir äldre blir man mer hemmasittande och behovet av pengar minskar.

Detta har jag gjort en empirisk studie av min pappa på som gick i pension vid 62 och var väldigt aktiv till runt 75 år. Numer händer det dock inte så mycket.

Om man bara plockar ut utdelningen och inte säljer av något kommer inkomsten att vara högst i slutet av pensionärslivet, vilket blir bakvänt. Till viss del går detta att motverka genom att ta ut tjänstepensionen tidigt i pensionsärslivet.

2 kommentarer:

  1. Alternativ två, sälja av alla aktier skulle jag inte våga göra. Jag räknar med att sälja en del när jag blir äldre men det kommer nog att finnas en hel del kvar när jag dör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vågar nog inte heller, illa fall inte fullt ut, men ville lyfta frågan eftersom jag tycker det är väl konservativt att bara lyfta utdelningen.

      Det jag egentligen vill är alltså att ha råd med ett aktivt och dyrt liv som yngre pensionär, även om det blir lite enklare senare och arvet blir mindre.

      Tack för din kommentar :-)

      Radera