Tyvärr hade jag ingen egen pizzabild
Under hösten har jag vässat mitt sätt att göra egen pizza och vill därför dela med mig av mina erfarenheter.
Idag kostar en vanlig förortspizza (Capricciosa m fl) ca 110 kr men genom att göra hempizza kan man spara mycket pengar. En pizza med enklare pålägg kostar totalt inte mer än 20-30 kr att göra själv. Med t ex parmaskinka, mozzarella och ruccolasallad kostar det såklart mer.
På
Ciao Ciao på Östermalm dit jag brukade gå en gång i tiden när jag jobbade i närheten ser jag att de idag kostar 162-239 kr (lunch vardagar 155 kr inklusive dryck).
0. Om brödmaskiner i allmänhet och Panasonic SD-YR2550 i synnerhet
Hoppa över detta kapitlet om du inte orkar läsa om brödmaskiner.
Tillverkarens produktbild
Jag vet att många ler lite snett åt brödmaskinen som var årets julklapp 1988 men som sedan dess tappat i popularitet likt många andra årets julklapp.
En kort tid på 1990-talet delade jag boende med en kompis som hade köpt en brödmaskin billigt på Myrorna och vi använde den en del men tog det aldrig förbi basnivån "vit brödlimpa". Många år senare köpte jag 2022 mig en egen och valde toppmodellen SD-YR2550 från Panasonic som då kostade ca 1.900 kr (idag ca 2.500 kr) vilket främst berodde på att den har både jästbehållare och nötbehållare som automatiskt släpper ner sitt innehåll i degen i rätt tid.
En brödmaskin har två stora fördelar och en mindre jämfört med manuell bakning:
- Med timer kan man vakna till lukten av nybakat bröd.
- Det är mindre jobb än att göra det manuellt.
- Det är inte kladdigt eller lämnar mycket disk.
Numera gör jag allt mitt bröd i maskinen. För det mesta gräddar jag i maskinen men jag har testat att bara göra degen i maskinen för att sedan forma bullar till korvbröd eller hamburgerbröd och grädda i ugnen. Jag har även gjort sylt i brödmaskinen. Nästa steg blir att experimentera med surdegsbröd.
Jämfört med köpebröd finns också många fördelar med brödmaskinen:
- Man vet vad som finns i brödet och kan styra innehållet själv.
- Det är mycket billigare.
- Det luktar gott i bostaden.
- Det blir färskt (även om brödet åldras fort).
1. Pizzadeg

Det följde endast med engelsk manual med recept till min brödmaskin och därför har jag valt att översätta recepten och även lägga till mina kommentarer och justeringar. I manualen finns endast en storlek på pizzadeg (M ovan) och receptet för XL-storlek är max storlek för min maskin och är något inofficiellt som jag provat mig fram till att det fungerar (+50% rakt över).
Tillvägagångssättet är helt enkelt att mäta upp ingredienserna, hälla jästen i jästbehållaren och resten i brödpannan, välja program och trycka på startknappen. Går på 3 minuter inklusive plocka fram och bort.
Efter att brödmaskinen är klar med degen, gör så här:
- Ta ut degen från brödmaskinen.
- Dela degen i 2 delar för receptstorlek M eller 3 (eller möjligen 4) delar för storlek XL och forma till bollar (ca 375 g/st).
- Låt degen vila enligt:
A. Snabbmetoden (du vill äta pizza idag):
1. Lägg bollarna i en oljad låda med lock eller på en plåt under plast.
2. Låt vila minst 1 men helst 2 timmar.
B. Bästa metoden (kalljäsning):
1. Lägg bollarna i en oljad låda med lock.
2. Låt vila 8-24 eller upp till 48 timmar i kylskåp.
3. Ta ut bollarna i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
Viktigt: Vilan är avgörande och gör att degen blir elastisk och inte drar ihop sig vid utbakning.
Tips: Jag gör gärna XL-receptet där jag delar degen i 3 bollar varav jag äter upp 1 boll och fryser in 2 bollar i plastfolie. Vid användning av de frysta bollarna: tina i kylskåp över natten och ta ut bollarna i rumstemperatur en timme innan utbakning. Infrysning är perfekt om man väntar flertalet gäster då brödmaskinens kapacitet endast är 3 portioner.

Egen bild av fryst daterad (november 2025) pizzadeg i plastfolie
PS Pizzadeg kan man såklart göra för hand, med köksassistent eller med andra brödmaskiner också och det jag skriver kan såklart användas även då.
2. Tomatsås
Jag ville ha en enkel gärna kallrörd tomatsås där receptet dessutom är enkelt att anpassa för en person och hittade
denna på Köket. Vanligt är annars recept på en hel förpackning hela eller krossade tomater.
3. Tillagning
- Värm ugnen på högsta värmen (250-275° C) med en bakplåt på nedersta falsen. Använd över- och undervärme eller som jag som har ett speciellt pizzaläge med varmluftsfläkt och undervärme.
Tips: För krispigare resultat använd en uppvärmd pizzasten eller pizzastål i stället för bakplåt. - Tryck ut degen på ett bakpapper.
- Lägg på tomatsås, ost och övrig topping. Ca 2,5 msk tomatsås, 1 dl ost och 1,5 dl topping är lagom då för mycket tynger ned pizzan och ger för mycket fukt. Här har jag själv syndat mycket tidigare.
- Pensla degkanten med olja.
- För över pizzan med bakpapper till den varma plåten i ugnen.
Tips: Detta moment är riskfyllt och en pizzaspade står därför högt upp på min önskelista. Då kan jag troligen även strunta i bakpapperet som kan vara svårt att få bort efter gräddning. - Grädda tills pizzan är genombakt.
Ingredienser, kostnader och toppning
Jag bor ju på landet och har en bit med bil till en mataffär och därför ser jag till att alltid ha ingredienser till pizzadeg, tomatsås och vanlig ost hemma. Dessutom ser jag till att alltid ha toppings hemma till åtminstone ett par sorters enklare vardagspizzor. Tänker då på till exempel tonfisk, tomat, lök, ananas, bacon, ägg, oliver, skinka eller svamp.
Vill jag ha lite mer exklusiva toppings får jag planera i förväg och köpa det då.
Tomatsåsen ovan kostar 2,50 kr/portion vilket tillsammans med pizzadegens 4,50 kr/portion blir 7 kr/portion för basen till en pizza. Tillkommer gör topping och man får en enklare pizza för totalt 20-30 kr.
För att spara tid finns faktiskt ganska ofta pizzakit till riktigt bra pris som extrapris eller i ät-snart-hyllan. Men då får man inte tillfredsställelsen av att ha gjort pizzan från grunden.
Gör ni pizza hemma? Har ni några tips eller synpunkter (bra synpunkter redigeras in i inlägget då jag kommer att använda inlägget som recept framöver)?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar