måndag 1 oktober 2018

Vanguards dynamiska hybridmodell för svenska förhållanden

Jag har länge varit inriktad på att stor del av min ekonomiska frihet ska komma från erhållna utdelningar, men har insett att det har sina begränsningar, inte minst att jag som är utan arvingar vill ha en relativt "säker" uttagsmodell som förbrukar kapitalet och inte bevarar det som utdelningsstrategin gör.

Här ska jag beskriva hur den skulle kunna se ut för mig och andra svenskar som har allmän pension, tjänstepension och kanske privat pension.

Edit: För att se hur Vanguards modell verkligen fungerar gjorde jag en modell i Uppföljningsinlägg

1. Min konsumtion och mina samlade inkomster som pensionär

Jag är idag 48 år och räknar med att från 55 år bo billigt och arbetsbefriad i en avbetald Smålandsvilla så 20.000 kr/mån netto i dagens penningvärde ska räcka till gott och väl.

Min lilla pension beräknas från 66 års ålder ge 8.300 kr/mån netto. Från 55-64 års ålder tar jag ut all privat pension och tjänstepension och tar därefter ut allmän pension. Den lilla skillnaden mellan 65 och 66 år beror på lägre skatt från 66 år.

Överbryggningskapitalet är sparkapital som tas ut för att grundinkomsten innan uttag från Utdelningsmaskinen ska vara samma 8.300 kr under hela pensionärstiden.

Detta ger att uttag från det som åtminstone tidigare kallats Utdelningsmaskinen ska vara resterande 11.700 kr/mån.

2. Vanguards dynamiska hybridmodell

Kort förklaring modellen: Uttagsbeloppet beräknas med föregående års utgående portföljvärde och bestämd uttagsnivå, men om beloppet ligger utanför takbeloppet (t ex 5% över uttagsbeloppet föregående år) eller under golvbeloppet (t ex 2,5% under uttagsbeloppet föregående år) så plockar du ut tak- eller golvbeloppet i stället.

Enligt Vanguards modell (tak 5%, golv -2,5%) ska jag med 85% sannolikhet kunna plocka ut 5,0% om året i 35 år (55-90 år) från en portfölj med övervägande aktier. Jag kan komma att bli äldre eller yngre och 85% sannolikhet är verkligen inte 100%, men detta är odds som jag kan acceptera. I rapporten finns även andra parametervärden.

Om pengarna skulle sina snabbare än förväntat får jag se över uttaget, konsumtionen eller övriga intäkter.

Detta betyder att mitt behövda initialvärde i dagens penningvärde kan beräknas enligt:
11.700 kr/mån x 12 månader / 5,0% = 2.808.000 kr

Idag har jag bara 1.300.000 kr, men har 6 år kvar till planerad pension. Med ett starkt sparande och hygglig värdeutveckling tror jag att det är möjligt att öka runt 300.000 kr/år och landa på bortåt 3 MSEK år 2025.

För mer detaljer om uttagsstrategier i allmänhet och Vanguards modell i synnerhet se 

Jag gillar verkligen Vanguards modell, men om jag skulle tillämpa den undrar jag varför jag håller med utdelande aktier? I stället skulle man helt bli värdeinvesterare och köpa de mest värdeskapande företagen, eller t o m bara köpa några väl valda aktiefonder. Det är dock tråkigare med aktiefonder. Redan idag har jag till stor del gjort mig av med högutdelande "skräpaktier" till förmån för lägre utdelande kvalitetsföretag med bra utdelningstillväxt.

Styrkan i modellen ligger i att hänsyn tas till portföljutveckling vilket gör att den tillåter större uttag och har större chans att lyckas än 4%-regeln.

11 kommentarer:

  1. Följer dina inlägg med glädje. Vi siktar på att gå ungefär samma år fast jag har lite mindre ekonomiska muskler men tänker att jag nog ska fixa det ändå. Jag kanske blir tvungen göra något år extra men det beror helt på börsens utveckling. Jag räknade lite grand fööra veckan på om jag fixar att gå tidigare men det är knepigt för jag vet inte vilka utgifter jag har om 7 år? Så jag körde med dagens utgifter och framtida tänkta inkomster.

    // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje år som vi kan gå i pension före 64-69 års ålder är en stor vinst. Om jag inte klarar 55 år kanske jag klarar 56 eller 57 år. Fortfarande ett mycket bra resultat.

      Mina utgifter idag är mycket mindre än vad jag vill ha som pensionär, så dem vill jag inte räkna på. Jag har god insyn i min fars ekonomi som liknar det jag själv vill ha (bo själv i Smålandsvilla med bil, båt och ett par utlandsresor om året). Han har 16.000 kr/mån och jag vill ha ytterligare 25% i marginal = 20.000 kr/mån.

      Tack för att du kommenterar!

      Radera
  2. Intressant - tack för att du delar med dig!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tycker Vanguards modell är så intressant att det snart kommer en uppföljning.

      Radera
  3. Jag ligger något decennium före dig i livet och gjort något liknande! Gick från 150% arbete till ca 25%, mellan 55-57. Där jag slutade helt.

    Det liv jag vill leva och lever, innehåller ett betalt hus, en betald sommarstuga, skaplig bil och några längre utlandsresor per år. Renoveringar på husen i en tempo jag vill ha, för att ha något att lägga händerna på. Mycket tid till barn och barnbarn.

    Kostnad ca 15-16 tusen i månaden. Du måste ta hänsyn till att mycket också blir billigare i friheten! Sitter just nu och funderar på 14 dagar på Teneriffa, kostnad 1495 kr för en flygstol. Hyr en bil 14 dagar för 1500/person. Gör en road tripp på Teneriffa och Gomera och bokar rum när jag börjar vara trött på kvällen. Snittkostnad 350 kr/person med frukost.

    Mycket blir billigare när man kan vara flexibel i friheten.

    Gillar utdelning lika mycket som någon annan men det är vansinnigt att diskvalificera företag som går bra bara för att dom kan återinvestera vinsterna i verksamheten!

    Tråkigt och fegt vinner i längden på börsen och kör en stategi som mycket liknar Lundaluppen, även om vi inte har i princip några gemensamma bolag och även tillämpar olika normaliserade vinster och motiverade p/e tal. Men tänket är det samma och det ger en bra överavkastning mot en ren utdelningsstrategi över decennium.
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kanonkommentar Kalle56!

      Jag har redan gått från 150-200% arbete till nu 100% (och knappt det, men tjänsten är 100%). Däremellan utbränd tyvärr. 25% är omöjligt med denna tjänst, kanske 75-80% är möjligt, men det finns andra jobb. Funderar på att jobba 2-3 månader heltid om året ett tag när jag blir 55 år om kapitalet är tillräckligt stort.

      Hus på landet med stor tomt och självhushållning, ett par bilar (vardags & entusiastbil) och pengar till några utlandsresor vill jag också ha. Sommarstuga kommer jag inte behöva.

      Absolut fattar jag att mycket blir billigare utom att mängden utlandsveckor troligen kommer öka påtagligt. Tyvärr reser jag ofta själv och singeltillägget är ofta väldigt högt, men ibland inte, och kommer ju ha tid att leta. Räknar med att en månad på Kanarieöarna inte blir mycket dyrare än 10 dagar nu när man kan vara flexibel.

      Jag fortsätter att gneta på med sparandet fram till 55 årsdagen då första ens teoretiska MÖJLIGA pensionsålder infinner sig p g a privat- och tjänstepensionsuttag. Får se hur totalinkomsten som pensionär ser ut när jag är där och då ta det stora beslutet om att hoppa av eller ej.

      Har haft krav på utdelning på mina företag hittills, men kravet på hög sådan är slopat, om allt annat är bra. Får se om jag kan tänka mig t o m ej utdelande företag senare.

      PS Du såg mitt uppföljningsinlägg med Vanguard som kalkylarksmodell?: http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2018/10/vanguards-dynamiska-hybridmodell-en.html

      Radera
    2. Några kommentarer om din länk.

      "Jag är trots dess stora popularitet ytterst tveksam till denna metod då den inte alls tar hänsyn till portföljens värdeutveckling och risken finns att portföljvärdet kan ta stor skada efter några svaga år. Fördelen är att man redan på förhand vet vad man har att röra sig med."

      Det är just sådana scenarier 4% regeln tar höjd för! Annars skulle det gå att lägga sig på både 5 och 6%!

      Något många pensionsräknare i USA tar hänsyn till, är dom forskningsrön som visar att pensionärer sänker i genomsnitt sina utgifter med 3% om året, med stigande ålder. Något som stämmer väldigt bra för min egen del!

      Sen grundar ju sig 4% regeln på förutsättningen att man har en fördelning på 50% mellan räntor och aktier. Det är ju inte på något sätt optimalt. Man brukar väl säga att 0-20 % ränter ger en maximalt avkastning.

      Säkerheten ligger inte i någon speciell uttagsnivå, utan att alltid vara flexibel och inte måla in sig i ett hörn.

      Har man som dig ett obelånat hus och inga arvingar, skulle jag välja att se huset som en räntebuffert och köra 100% aktier.

      Vid större nedgångar skulle jag belåna huset via tex Avanzas bolån och leva på lånen den tid det tar för marknaden att återhämta sig.

      Då kan du även använda utdelningen dom svaga åren till att köpa billiga bolag som på sikt kommer att göra dig mer osårbar.
      Mvh Kalle56

      Radera
    3. En helt använd rigid 4%-regel utan minsta flex skulle inte jag klara att använda ens om man direkt efter pensionering får ett kraftigt börsfall, tänk att plocka ut kanske 8-10% av aktuellt portföljvärde, jag skulle bli skakis även om statistiken visar att det troligen löser sig.

      Tror också utgifterna kommer minska när man handlat allt till det nya torparlivet och rest av sig. Då blir man nog mer hemma.

      Flexibilitet är viktigt! Om det skiter sig får man dra ner på konsumtionen lite, eller kanske ta ett deltidsjobb ett tag.

      Kommer att köpa hus antagligen utan arbetsinkomst (med likvid från BR-försäljning) så kommer inte ens vara kreditvärdig till att belåna det, så det blir till att använda aktierna som buffert precis som du säger. Ska se till att limiten på kontona är rejäl bara innan jag slutar jobba. Alternativ 2 är att köpa huset med belåning när jag fortfarande jobbar och använda det som fritidshus tills jag slutar jobba.

      Radera
  4. Ja det bästa är nog att bara ha några tumregler att gå på och inte detaljplanera, det blir ändå aldrig exakt som man tänkt sig.

    Jobbade själv säkert 10-15 år i onödan men det är lätt att säga med facit i hand.
    Kalle56

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Är kanske inte jättetroligt att det går att plocka pensionsbitar redan från 55 framöver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där håller jag inte med. Vi snackar här om uttag av privatpension (IPS) pch tjänstepension som ska tas ut mellan 55 och 64 år. Den allmänna (statliga) pensionen kommer att ha tidigaste uttag 64 år.

      Privat pension är pengar som jag själv tidigare betalt in och där är avtalat mellan mig och pensionsbolag vad som gäller. Staten är inte inblandad.

      Likadant med tjänstepension som är avtalat mellan arbetsgivare och pensionsbolag.

      Båda dessa går idag att få utbetalt från 55 år under minst 5 års tid och det ska mycket till innan staten går in och styr privata uppgörelser.

      Tack för kommentar!

      Radera