fredag 24 november 2017

Hur få betydande inkomstutveckling?

Jag behöver absolut inte mer pengar för konsumtion idag, men en högre totalinkomst skulle göra att mer pengar kan sparas och att jag uppnår oberoende snabbare.

Därför tänker jag starta ett projekt för att få upp mina inkomster de 8-10 år av förvärvsarbete som jag har kvar tills jag KAN ta pension.

Mina inkomster idag på rullande 12 månader:

Lönearbete: 27.081 kr netto
Utdelningsinkomster: 3.579 kr
Sidoinkomster: 112 kr
Totalt: 30.772 kr

Lönearbete och karriär

Idag skriver jag ett lite personligare inlägg, vilket är så mycket lättare när man är anonym på nätet. Utan anonymiteten hade detta aldrig blivit sagt.

För 4,5 år sedan tog min nuvarande arbetsgivare en riktig chansning och anställde mig. Då hade jag en gammal utbildning inom det jag nu jobbar med, men ingen helt relevant erfarenhet. Dessutom hade jag varit utbränd och gått runt på tillfälliga lågkvalificerade arbeten blandat med arbetslöshet ett bra tag.

Efter att jag blev anställd har min chef varit mycket schysst och vi har haft en bra dialog, och jag har i min egen takt blivit ålagd fler arbetsuppgifter och fått allt mer ansvar..

Lönen har ökat från 21.000 kr till 33.000 kr brutto, vilket blir många procent men lönen är mycket låg för det arbete jag nu utför. Dock är löneläget i branschen och även i företaget väldigt lågt.

Antagligen skulle jag med de senaste årens erfarenhet kunna landa ett nytt jobb med 50.000 kr i bruttolön och bättre förmåner redan imorgon.

Det som talar emot dock är flera saker:
  1. Jag känner en tacksamhetsskuld för att min chef tog in mig
  2. Jag trivs oerhört bra på min arbetsplats och mår bättre än någonsin
  3. Företaget som är litet (10-25 årsanställda) är troligen på gång att inom de närmaste åren växa till sig ordentligt
Vad gäller tacksamhetsskulden måste det finnas en bortre parentes när den slutar gälla. Det skulle kunna vara 5 år vilket blir i vår.

Trivsel är mycket viktigt på arbetsplatsen och eftersom jag nu trivs mycket bra och kan utvecklas i egen takt är det svårt att sluta. Man vet vad man har men inte vad man får. Som tidigare utbränd vågar jag inte heller gå tillbaka de allra mest högpresterande företagen. Tror inte heller de vill ha mig.

Om företaget växer till sig kanske till 50 eller 100 anställda uppkommer möjlighet till utveckling inom nuvarande arbetsgivare, men är jag beredd att låta det ta kanske 5 år? Tillväxten hänger mycket på mig då jag är en av 3 i ledningsgruppen.

Antagligen kommer jag ändå att lägga in någon sorts karriärmove i nästa års mål. Kanske skicka in åtminstone några arbetsansökningar som ska leda till ett par intervjuer och kanske till ett jobberbjudande. Jag är 47 år gammal och har aldrig haft ett jobberbjudande att ta ställning till samtidigt som jag innehar ett jobb där jag trivs bra. Detta skulle bli en rejäl maktförskjutning mot min sida gentemot den potentielle arbetsgivaren. Tvärtom har jag flera gånger stått med mössan i hand och nästan bett arbetsgivaren anställa mig. Ett misslyckat lönesamtal till våren skulle kunna bli tändvätska nog att söka ett par jobb.

Utdelningsinkomsterna

Idag är som sagt utdelningarna i snitt ca 3.500 kr/mån. En högre lön skulle möjliggöra mer sparande och göra att utdelningarna växer snabbare.I övrigt hänvisar jag till i stort sett alla mina andra inlägg då de behandlar ämnet.

Sidoinkomster

Idag har jag 3 sorters sidoinkomster som dock bara ger någon hundralapp per månad. Projektet är dock nystartat:

  1. Kickback från inköp jag gör främst på jobbet. Detta är clearat med arbetsgivaren, men kan inte bli mer ån någon tusenlapp om året. Gratis pengar som dock är knutna till min anställning, även om jag även gör lite privata inköp. Jag använder mig av Sponsorhuset vilket ger även min gamla fotbollsklubb en slant.

  2. Besvara enkäter online. Arbetsamt och dåligt betalt, men går att göra när helst jag vill, och kan alltså dryga ut kassan även när jag pensionerar mig. Finns många paneler att välja mellan, och många svenska körs av Cint och de fungerar så här: du får ett mail om en aktuell enkät, besvarar den och om du slutför den sätts det in några kr på ditt konto på Panelen. När du nått oftast 100 kr kan du begära utbetalning till bl a PayPal. Här ett exempel om ni vill prova Blocketpanelen. Man kan dock vara med i många för att få lite fart på det hela.
  3. Fokusgrupp. Ofta intressanta gruppdiskussioner, enskild intervju eller provsmakning. Senast gav det 600 kr och en wrap för en timmes enskild intervju. Exempel på en aktör är Augur 

Ytterligare idéer finns, men är bara på idéstadiet:

  1. Reklam på bloggen. Om bloggen skulle ta fart så kanske...
  2. God man. Ger en stadig liten inkomst, men jag måste vara väldigt tillgänglig.
  3. Styrelsemedlem i Brf.
Jag har faktiskt taxikort och har kört taxi på heltid under ett halvår. Själva körningen och kontakten med kunder var helt OK, men att försöka jaga körningar passade mig inte alls. Detta är ett klassiskt extrajobb som inte lockar.

Problemet med sidoinkomster är att det kan komma att dra energi från min ordinarie anställning, vilket kan bidra till en sämre utveckling där, så det gäller att vara försiktig.

Den optimala sidoinkomsten ska fungera även när jag är pensionär och bor på landet. Arbetsuppgiften ska gå att göra när och var som helst eller inte alls. Betalningen ska vara rimlig.

2 kommentarer:

  1. Intressant blogginlägg. Du har ju verkligen gjort en rejäl resa lönemässigt. Är du säker på att det går med din nuvarande kompetens att komma upp över 33000 kr som är en väldigt bra lön?

    Du säger 50000 kr. Med den lönen skulle jag kategorisera dig som chef eller någon form av specialist, alternativt senior systemutvecklare eller dylikt i Stockholm med 15 års erfarenhet. Nu har jag ju mest erfarenhet av IT och vården och vet inte i vilken bransch du jobbar i, men det är lätt att övervärdera sig själv, det har jag själv gjort. Var lite less på min nuvarande lön på 43000 kr och sökte en tjänst i en grannkommun på en myndighet. Liknande arbetsuppgifter och mer ansvar. De kunde max gå till 38000 och de flesta förmåner de erbjöd har jag redan. Så jag tackade nej efter första intervjun. Trodde att jag kunde få 45-50000 utan problem.

    Du får helt enkelt prova dig själv mot arbetsmarknaden, kanske hittar du ett annat jobb som ger dig 50000 eller så kan du kanske få upp lönen ytterligare lite mera?

    Ser du är lite äldre än mig (som är snart 40), och det är ytterligare någonting som kan börja bli negativt vid jobbsökande. Många av de jobb som passar min kompetens är jag direkt överkvalificerad för. De kan ta in en yngre kompetens med kanske 3-4 års erfarenhet för kanske 35000 kr och denne löser förmodligen uppgifterna minst lika bra som jag gör... något som jag börjar få insikt i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra svar.

      Angående löneresan så hade jag tidigt i karriären en bra karriärsutveckling där jag tjänade bättre än nu i kronor redan i slutet av 1990-talet. Men då rann pengarna genom fingrarna och var slut inför varje lön ändå.

      Att få 50.000 kan kanske ha varit att ta i och det var nästan meningen att provocera lite. Med flit angav jag inte min profession. Kanske en annan gång. Jag har inte haft örat mot lönemarknaden på ett bra tag och du kan ha rätt. Benchmarkar mig mest mot min bror som har ett
      liknande statligt jobb på högst mellannivå och tjänar ca 45.000 kr och med mycket bättre förmåner (bättre pension, mycket längre semester, träning på arbetstid mm).

      Måste dock göra som du och se vilket marknadsvärde man eventuellt har. Snacka på bloggen går ju...

      Är som du säger lite äldre med 47 år och ska jag byta arbete är det definitivt dags innan 50 år. Det blir svårare och svårare för varje år, hur mycket regeringen än pratar om att vi ska kunna jobba förbi 70 år.

      Radera