0. Om brödmaskiner i allmänhet och Panasonic SD-YR2550 i synnerhet
Hoppa över detta kapitlet om du inte orkar läsa om brödmaskiner.
Jag vet att många ler lite snett åt brödmaskinen som var årets julklapp 1988 men som sedan dess tappat i popularitet likt många andra årets julklapp.
En kort tid på 1990-talet delade jag boende med en kompis som hade köpt en brödmaskin billigt på Myrorna och vi använde den en del men tog det aldrig förbi basnivån "vit brödlimpa". Många år senare köpte jag 2022 mig en egen och valde toppmodellen SD-YR2550 från Panasonic som då kostade ca 1.900 kr (idag ca 2.500 kr) vilket främst berodde på att den har både jästbehållare och nötbehållare som automatiskt släpper ner sitt innehåll i degen i rätt tid.
En brödmaskin har två stora fördelar och en mindre jämfört med manuell bakning:
- Med timer kan man vakna till lukten av nybakat bröd.
- Det är mindre jobb än att göra det manuellt.
- Det är inte kladdigt eller lämnar mycket disk.
En nackdel är att brödmaskinen inte har kapacitet för så stora degar så för familjer är en köksassistent med sin kapacitet att föredra.
Numera gör jag allt mitt bröd i maskinen. För det mesta gräddar jag i maskinen men jag har testat att bara göra degen i maskinen för att sedan forma bullar till korvbröd eller hamburgerbröd och grädda i ugnen. Jag har även gjort sylt i brödmaskinen. Nästa steg blir att experimentera med surdegsbröd.
Jämfört med köpebröd finns också många fördelar med brödmaskinen:
- Man vet vad som finns i brödet och kan styra innehållet själv.
- Det är mycket billigare.
- Det luktar gott i bostaden.
- Det blir färskt (även om brödet åldras fort).
1. Pizzadeg
- Ta ut degen från brödmaskinen.
- Dela degen i 2 delar för receptstorlek M eller 3 (eller möjligen 4) delar för storlek XL och forma till bollar (ca 375 g/st).
- Låt degen vila enligt:
A. Snabbmetoden (du vill äta pizza idag):
1. Lägg bollarna i en oljad låda med lock eller på en plåt under plast.
2. Låt vila minst 1 men helst 2 timmar.
B. Bästa metoden (kalljäsning):
1. Lägg bollarna i en oljad låda med lock.
2. Låt vila 8-24 eller upp till 48 timmar i kylskåp.
3. Ta ut bollarna i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
Viktigt: Vilan är avgörande och gör att degen blir elastisk och inte drar ihop sig vid utbakning.
2. Tomatsås
3. Tillagning
- Värm ugnen på högsta värmen (250-275° C) med en bakplåt på nedersta falsen. Använd över- och undervärme eller som jag som har ett speciellt pizzaläge med varmluftsfläkt och undervärme.
Tips: För krispigare resultat använd en uppvärmd pizzasten eller pizzastål i stället för bakplåt. - Tryck ut degen på ett bakpapper.
- Lägg på tomatsås, ost och övrig topping. Ca 2,5 msk tomatsås, 1 dl ost och 1,5 dl topping är lagom då för mycket tynger ned pizzan och ger för mycket fukt. Här har jag själv syndat mycket tidigare.
- Pensla degkanten med olja.
- För över pizzan med bakpapper till den varma plåten i ugnen.
Tips: Detta moment är riskfyllt och en pizzaspade står därför högt upp på min önskelista. Då kan jag troligen även strunta i bakpapperet som kan vara svårt att få bort efter gräddning. - Grädda tills pizzan är genombakt.






.jpg)

