fredag 31 oktober 2025

Är det ekonomi i att baka kanelbullar själv?

I helgen hade jag kusinerna över på fika och tänkte att jag skulle baka själv och då blev det bland annat kanelbullar.

Jag hoppas att det är ekonomi att baka själv, i alla fall om man inte värderar tid i FIRE på samma sätt som i arbetslivet.

Det finns dock även andra värden i att baka själv såsom att man vet vad som finns i brödet, det luktar underbart i huset, ugnsvärmen kommer huset tillgodo, tillfredsställelsen av att göra det själv samt såklart smaken. Bullbak är precis som svampplockning en del av mitt mål att nå en högre självhushållningsgrad där jag gör saker och ting från grunden.

Men vad kostar det att baka en enkel hembakt kanelbulle?

Några gissningar innan jag reder ut det nedan? 1 kr/st eller 2 kr, 3 kr, 4 kr eller till och med 5 kr?

Jag använde mig av ett enkelt och klassiskt recept som återfinns på Garants Vetemjölspaket (se bilden).

Eftersom jäst säljs i 50g-paket väljer jag att köra dubbelt recept (50 bullar). Dessutom räcker det gott och väl med ett ägg för att pensla dubbel sats. Kostnaderna blir då:
Priserna gäller ordinarie pris på Willys hösten 2025 och jag har använt mig av stora förpackningar, billigare märken och kryddor på påse i stället för på burk.

Det finns absolut möjlighet att spara ytterligare pengar på extrapriser - inte minst smör kostar ofta ca 55 kr i stället för 72,50 kr för 500 g och i ärlighetens namn är det då jag köper. Den absolut största potentiella kostnadsminskningen uppnås dock genom att använda margarin (29,90 kr/1 kg) i stället för smör på ordinarie pris då en besparing på hela 28,78 kr uppnås, men detta tror jag försämrar smaken så mycket att det inte är värt det. Jag är dock sugen på att göra ett jämförande test!

Totalt blev det 68,80 kr för 50 st ganska små kanelbullar, alltså priset per kanelbulle blev 1,38 kr/st vilket är i linje med vad jag hoppats och jag kommer definitivt att fortsätta baka.

onsdag 29 oktober 2025

Svampplockning - en del av mitt mål av högre självhushållningsgrad

 

En del av mitt mål i FIRE med mer fri tid till förfogande är en högre grad av självhushållning. Detta betyder att odla själv men minst lika mycket att fiska eller att plocka mat i skogen. Högre självhushållningsgrad är inte ett självändamål utan ska hjälpa mig att äta billigare och bättre.

Min bror med familj har varit på besök i helgen men åkte hem igår. Mycket trevligt! Han och jag avslutade besöket med ett besök i svampskogen - de andra orkade inte. Det blev en mindre mängd (gula) kantareller och en större mängd trattkantareller där ni ser en del på bilden. Det blev knappt 100 liter på ett par timmar i skogen. Efterarbetet som är ett mycket större jobb än plockningen lämnade min bror med varm hand till mig när han åkte till Stockholm. 

Äta svamp

Men då får jag äta upp svampen också vilket för mig in på nästa "problem". Vad ska jag göra med svampen? Detta är egentligen ett angenämt problem.
  • Svampsoppa - en värmande favorit på vintern
  • Varma mackor med stekta kantareller - bra kvällsmat
  • Pastasås med ost och svamp och eventuellt något kött - bra lunch
  • Brunsås med svamp till kött och potatis - bra vardagsmiddag
  • Gratinerad fläskfilé med svampstuvning - bra bjudmat
  • Omelett med svampstuvning - när man inte har något annat
  • Pizzatopping - deg gör jag snabbt i brödmaskinen
  • Paj - bra frysmat
  • mm

Fler svampsorter

Fram tills nu har jag i mitt liv bara plockat gula kantareller och det är absolut kungen bland svampar men kräver ofta mycket arbete för att hittas. Dessutom har jag plockat enstaka Karl-Johan men de är oftast maskätna. Men det finns ju så många andra svampar i skogen så en svampkurs står högt på min lista - svampplockning är en sport där jag måste vara 100% säker.

måndag 20 oktober 2025

Att resa i FIRE är inte lika med att resa som arbetande?

OK, jag är kanske inte direkt resvan och detta inlägg är inte heltäckande men jag hoppas kunna resa några frågeställningar.

Resa som arbetande

Att resa på sin korta semester som arbetande ställer ofta vissa krav på resan:
  • Priset är inte avgörande eftersom man har sin lön och begränsat med resdagar per år
  • Man vill ha solgaranti om det är en solresa, alltså högsäsong = dyrt
  • Högre krav på tempo på resan för att hinna med "allt" på begränsad tid
  • Resans längd och förläggning i tid begränsas av semesterdagarna
  • Högre krav på hotell och mat

Resa i FIRE

Att resa i FIRE har helt andra preferenser:
  • Priset är en viktig faktor
  • Eftersom man kan välja resdatum fritt kan man välja lågsäsong vilket sänker priset. Det gör inte så mycket om det är lite sämre väder någon dag
  • Undvika veckor när det är skollov p g a trängsel + överpris
  • Resan kan göras mycket längre då semesterdagar inte begränsar. Priset per dag går då ner
  • Resan kan företas i ett lägre tempo
  • Lägre krav på hotell och mat. Kanske t o m lägenhet med kök
  • Jag är den enda i min bekantskapskrets som är i FIRE eller pensionerad så många resor kommer att göras själv och boendekostnad per person blir då alltid mycket högre än man är två.

Har jag någon resvan med tips bland mina läsare?

onsdag 8 oktober 2025

Borde inte ge IPOer uppmärksamhet men gör det ändå

Nu har jag varit med i 3 st IPOer (kunde varit 4 men missade Dellia) på bara några veckor. Den senaste idag som är Verisure gav en nettovinst på fina 1.431 kr från bara 2 konton.

Säger inte att det är gratis pengar men det är åtminstone ett spel med bra odds som ger lite spänning i FIRE-vardagen. Blir det vinst ger det glädje också. Det är precis så jag ser det och det kan man tycka vad man vill om. 

IPOer är inget som förändrar någons liv då det är så små summor det handlar om. Det är därför heller inget som äventyrar ens FIRE. Men för mig som är i FIRE och inte har någon reguljär inkomst gör några hundralappar eller kanske till och med någon tusenlapp att jag känner att jag kan köpa mig lite extra färg till huset eller ett par växter till trädgården.

Min strategi och mina historiska resultat finns här.

Jag borde verkligen inte göra reklam för IPOer men då jag inte har fler läsare än jag har så tror jag inte konkurrensen vid tilldelning hårdnar märkbart om jag skulle omvända någon ytterligare.

lördag 4 oktober 2025

Höst & vinter är tid för renovering av hus invändigt!

Hösten är här :( .

Ett av mina stora mål med denna tid är att ta tag i huset invändigt. Tvärtom så är vår och sommar för att uppdatera huset utvändigt samt få ordning på trädgården. 

Mitt mål är att med litet pengar och mycket eget arbete i lugn takt få huset som jag vill ha det. Inga quick fixes utan allt ska göras ordentligt. Dessutom lär man sig något genom att göra det själv. Nu när jag är i FIRE men inte har Bill Gates-pengar låter detta som rätt recept.

Det handlar dels om att disponera om rummen jämfört med när pappa hade huset och dels att uppdatera huset (Byggår 1973) som har stil från 70-, 80- och 90-talen och därefter i stort sett stannat i tiden.


Gillestugan

Denna vecka har jag gått ut tungt och börjat i källarens gillestuga som är husets största rum.

Först tömde jag rummet på nästan allt löst, sedan plockade jag bort lock till strömbrytare, eluttag och antennuttag. Telefonuttaget plockade jag bort helt och ska lägga igen.

Sedan plockade jag försiktigt ner taklisterna som var spikade i betongen. Listerna höll, men betongen sprack på några ställen - får se hur svårt det blir att få upp dem igen. Dessa är idag klarlackade och ska lackas vita precis som de är på boningsplanet. 

Golvlisterna var skruvade vilket underlättade borttagning. Pappa verkar ha bytt dessa när golvet byttes då alla andra golvlister i huset är spikade.

Golvet är ett laminatgolv som jag tycker är helt OK (original var heltäckningsmatta...).

Gillestugan hade husets enda originaltapet och skriker verkligen 70-tal (se bild nedan). Jag har hört att det är bättre att ha målat i källare och valde att riva ner tapeten framför att spackla och måla över. Dessutom rimmar det bättre med att göra renoveringen ordentligt vilket jag skrev om i inledningen.  

Tapeten har jag rivit ner men halva tapeten, alltså pappersskiktet, stannande kvar på väggen (se nästa bild). För att få bort denna investerade jag i en tapetborttagare för en femhundring där man med vattenånga och en spackelspade i plast tar bort tapetresterna. Se före och efter nedan. Detta gav ett fantastiskt resultat och är så mycket mindre blaskigt än vatten och svamp! Den maskinen kommer att betala sig på ett rum men också användas på många rum senare. Även om det ändå tar många timmar. Fram träder en slät målad yta med bara små skador.
Det är där jag är idag. Sedan ska jag spackla de skador som finns och bredspackla hela rummet. Grundmåla och färdigstryka. Klart! Puh!

På bilden ovan kan ni se furutaket som även det skriker 70-tal. Detta ska jag måla panelvitt, alltså vitt men ändå så att man ser träet igenom. Detta är den största anledningen till att jag faktiskt tog ner taklisterna.

Dessutom ska jag ge elementet elementfärg och dörrfoder lackfärg då de visserligen redan är vita men också skavda.

Rummet har såklart fönster och ett av nästa års stora projekt är att måla de brunlaserade fönstrena i hela huset vita. Skicket på fönsterna är nyskick och även om energivärdet i kopplade 2-glasfönster inte är i topp kommer jag inte att byta dessa under min tänkta innehavstid på 25 år. Det är helt enkelt inte ekonomi i det. Nu när taklisterna är borta är det betydligt enklare att stryka fönsterfodrets insida så jag kommer att göra åtminstone det redan i höst.
Rummet har även en tidigare öppen spis där det monterats en Keddy-kamin som kan ge bra stödvärme kalla dagar. Måste bara låta en sotare titta på den då den inte använts på ett tag - även om jag proveldat ett par gånger.
Angående hur jag ska använda rummet finns det flera konkurrerande idéer som jag låter mogna ett tag till. Till sist har jag ingen budget för rummet vare sig vad gäller tid eller pengar, mer än att det inte blir så dyrt och kommer att ta många tiotals timmar.

fredag 26 september 2025

Människan är inte rationell! Om IPOer

Denna veckan har jag varit med i 2 st IPOer (de första för året, 2024 blev det ingen och 2023 blev det en).

Jag måste säga att det sätter lite spänning i FIRE-tillvaron att inte veta om eller hur mycket man ska bli tilldelad och hur mycket man kan tjäna (eller förlora) när handeln öppnar.

Min strategi och mina resultat är uppdaterade och beskrivs här.

Min bloggranne FIRE2025 skriver att det inte är några summor som förändrar livet och det må vara sant men det kan absolut förgylla en fredag som idag.

Det jag menar med rubriken är att jag idag gläder mig mycket mer över att ha tjänat 554 kr netto på noteringen av NOBA Bank än de många tusentals kronor som den långa portföljen gått upp i värde idag. Är inte det irrationellt så säg?

torsdag 18 september 2025

Samla dina matrecept på ETT ställe med Google Keep!

Ett av mina mål i FIRE är att laga mycket av min mat från grunden och framför allt att dra ner kraftigt på processad mat. Tanken är först och främst att äta godare med högre kvalitet och varierat men som bonus även äta billigare, äta nyttigare, veta vad jag stoppar i mig samt öka min självhushållningsgrad genom att odla/plocka och fiska en del av min mat.

För att göra detta behöver jag ha smidig tillgång till ett batteri av beprövade recept. Förr i tiden klippte man ur recept ur olika tidningar och klistrade på en A4-sida och kommenterade eller bara skrev hela receptet på ett blad och satte in bladen i en pärm med sina favoritrecept. Precis detta är vad jag nu vill göra digitalt!

Jag sökte länge efter att enkelt sätt att samla mina matrecept digitalt på ett ställe men var inte nöjd med något jag hittade. Det skulle vara enkelt att lägga in nya recept, kunna lägga in egna kommentarer, lätt att söka och vara från en leverantör som finns kvar imorgon. Samt gärna gratis!

Helt oväntat blev det Google Keep jag hittade! Jag minns dock inte hur jag hamnade där. Google kommer såklart att finnas kvar inom överskådlig tid men Google Keep kan såklart komma att läggas ner om intresset är för lågt.

Jag utgår från att de flesta redan använder Google Chrome och då har du redan Google Keep bland apparna i Chrome (tryck på ikonen med 3x3 punkter för att få upp apparna och välj Google Keep):

Google Keep alltså är för att göra anteckningar i.

Så här gör jag för att lägga till ett nytt recept:
  1. Skapa ny anteckning
  2. Skriv in rubrik
  3. Lägg in länk till receptet
  4. Lägg till etiketter, t ex Middag
  5. När du har lagat receptet och godkänt resultatet arkiverar du anteckningen och du har fått ditt första recept till din receptbank av beprövade recept
  6. Skriv en kommentar och kanske lägg in egen bild
Du kan nu söka på recept eller filtrera på etikett för att hitta det du vill ha. Nedan ser du ett av mina recept. Kanske inte det nyttigaste, men utan kemiska tillsatser, bra pris och bra smak i alla fall:
Hur har ni löst detta problem?