Nu i senaste flyttlasset från Stockholm ner till Småland fick jag med mig min Panasonic brödmaskin. Jag har aldrig provat att göra sylt i brödmaskinen då jag aldrig haft tillgång till bär förrän nu - det fanns lingon, blåbär och just jordgubbar i frysen när jag tog över pappas hus. Lite oklart hur gamla men inte 2024 i alla fall så det är absolut dags att koka upp dessa.
En sådan enkel sak som att koka egen sylt kombinerar flera saker jag vill göra nu i FIRE:
- Trädgård - odla mina egna bär är en stor del av målet med min trädgård.
- Självhushållning - innebär bland annat att laga mat med stor del egna råvaror.
- Motion - de bär som inte odlas får plockas i skogen (lingon och blåbär främst) vilket ger lågintensiv träning under lång tid.
- Högre kvalitet på maten - att höja kvaliteten på maten behöver inte vara att köpa dyrare utan är främst att göra mat från grunden och veta vad man plockar i sig.
- Lägre pris genom att göra det mesta själv - räknar man obetald arbetstid så blir det billigare än åtminstone kvalitetssylt man kan hitta på marknader och andra liknande ställen. Budgethinken från valfri livsmedelskedja går dock inte tävla med prismässigt men då är ju också kvalitetsskillnaden milsvid.
Fördelar och nackdelar med att sylta i brödmaskinen vs koka sylt på spisen:
- Mindre arbete och kladd. Det är bara att mäta upp och tippa ner ingredienserna, välja programmet 'Jam' och sedan trycka på startknappen.
- Mindre risk att sylten blir dålig då man bara gör sylt för en kortare tid framöver.
- Brödmaskinen är dock inget för familjer som häver i sig +1 kg sylt vid varje tillfälle. Då är det bättre att koka i stor gryta.