Nu i senaste flyttlasset från Stockholm ner till Småland fick jag med mig min Panasonic brödmaskin. Jag har aldrig provat att göra sylt i brödmaskinen då jag aldrig haft tillgång till bär förrän nu - det fanns lingon, blåbär och just jordgubbar i frysen när jag tog över pappas hus. Lite oklart hur gamla men inte 2024 i alla fall så det är absolut dags att koka upp dessa.
En sådan enkel sak som att koka egen sylt kombinerar flera saker jag vill göra nu i FIRE:
- Trädgård - odla mina egna bär är en stor del av målet med min trädgård.
- Självhushållning - innebär bland annat att laga mat med stor del egna råvaror.
- Motion - de bär som inte odlas får plockas i skogen (lingon och blåbär främst) vilket ger lågintensiv träning under lång tid.
- Högre kvalitet på maten - att höja kvaliteten på maten behöver inte vara att köpa dyrare utan är främst att göra mat från grunden och veta vad man plockar i sig.
- Lägre pris genom att göra det mesta själv - räknar man obetald arbetstid så blir det billigare än åtminstone kvalitetssylt man kan hitta på marknader och andra liknande ställen. Budgethinken från valfri livsmedelskedja går dock inte tävla med prismässigt men då är ju också kvalitetsskillnaden milsvid.
Fördelar och nackdelar med att sylta i brödmaskinen vs koka sylt på spisen:
- Mindre arbete och kladd. Det är bara att mäta upp och tippa ner ingredienserna, välja programmet 'Jam' och sedan trycka på startknappen.
- Mindre risk att sylten blir dålig då man bara gör sylt för en kortare tid framöver.
- Brödmaskinen är dock inget för familjer som häver i sig +1 kg sylt vid varje tillfälle. Då är det bättre att koka i stor gryta.
Jag brukar göra sylt på 2kg jordgubbar åt gången, 1 gång i månaden. Kokar 15 minuter, grovmixar med stavmixer, i med 1kg syltsocker, (då blir det sk lättsockrat), kokar 5 min ytterligare, rör i någon matsked vaniljsocker. Fyller på varma burkar och tillsluter omedelbums.
SvaraRaderaBrukar bli 8 burkar som alltså räcker 1 månad ungefär.
Jag ska oxå prova med mindre socker. Nu provade jag 600g jordgubbar + 400g syltsocker. Provar kanske 600g+300g nästa gång så får jag samma proportioner som du.
RaderaVet att vi alltid haft hela jordgubbar i sylten i mitt hem, men receptet sa finhackade - vilket jag inte gjorde då de var frysta. Ska frysa en del av jordgubbarna delade i år.
Vaniljsocker? Kanske det.
Det där är ganska stor åtgång på sylt? Jag använder sylt främst till pannkakor och gröt/flingor.
Funderar på att blanda i lite rabarber för att få lite mer smak. Dock blir det nästa år då rabarberna i år inte blir något av då jag har flyttat dem.
Har testat rabarber/jordgubbar, det är ingen hit för mig...mest kanske för att jag inte riktigt gillar rabarber. Det blir mest äppelpaj eller päronpaj för mig om sommaren. Ibland kokar jag rabarberkräm eftersom sambon gillar det.
RaderaVi kör sylt i naturell yoghurt, filmjölk, A-fil etc och på gröt. Jag äter gröt/mackor till middag några gånger i veckan. Havregrynsgröt, risgrynsgröt eller mannagrynsgröt. Kokar själv naturligtvis, inga korvar med risgrynsgröt här inte.
Så det är nog därför det går en del sylt.
Glömde:
SvaraRaderaNaturligtvis kan du frysa egenbakat bröd, i skivor om du så vill. Jag fryser in direkt när det svalnat och värmer i brödrosten till frukost. Fast nuförtiden gör jag med mjukkaka, alltså typ thekakstjocklek fast stora som hela plåten, och skär i lagom bitar när det svalnat.
Å sen in i frysen, å värmer/sprödrostar i brödrosten direkt från frysen.
Ska prova det. Den riktigt bra brödkniven finns dock i Sthlm men den tar jag med nästa gång. Skivat köpebröd brukar jag också värma i brödrosten - men inget går upp emot direkt från ugnen/brödmaskinen!
RaderaDet här var ett smart tips.
SvaraRaderaAtt kombinera sylttillverkning med självhushållning, motion och matglädje är verkligen FIRE på riktigt. :-)
Tack! Jo, när tid inte är den begränsande faktorn så... Självhushållning och då inte minst bevara mat utanför frys tycker jag är intressant: sylt, safta, konservera, inläggning, torka...
RaderaSylt i brödmaskin var något nytt för mig! Frångår ju den klassiska gryta på spisen sylt :-) Jag instämmer till fullo i FIRE 2025 inlägg!
SvaraRaderaMvh // PP
Mycket smidigt som sagt - bara mäta upp, tippa i, ställa in rätt program och trycka på startknappen. Men blir ganska lite, men det räcker för mig.
RaderaPS Lingon ska jag göra på spisen - det håller sig bra så man kan göra mycket på en gång.